80 g mąki ryżowej*
150 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
4 łyżki amarantusa ekspandowanego
150 g masła
1 jajko
2 szczypty soli
(przepis na ciasto z mąki kokosowej i migdałowej: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2016/07/przepis-bezglutenowe-ciasto-kruche.html)
Masło posiekaj, dodaj mąkę, jajko i sól, wszystko wyrób na jednolitą masę. Ciasto wyłóż na blachę i piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 15 minut.
Nadzienie:
120 g jarmużu
1 mała cukinia lub pół dużej, starta na tarce na dużych oczkach
150 g sera koziego
5 zielonych młodych cebulek
2 - 3 ząbki czosnku
5 jajek
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
ostra papryka w proszku
3 łyżki oliwy
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj rozgnieciony czosnek, podsmaż czosnek. Dodaj jarmuż i cukinię, duś na ogniu przez około 5 - 8 minut. Odstaw by przestudzić. Jajka, śmietanę i jogurt wymieszaj na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem. Przestudzoną cukinię i jarmuż połącz z połową masy jajecznej. Wylej masę jajeczno - warzywną na upieczone ciasto. Zalej pozostałą połową masy jajecznej, ułóż na niej ser kozi i zielone cebulki (cebulki całe nie pokrojone), lekko wciśnij cebulki w masę jajeczną. Posyp papryką w proszku. Piecz quiche przez 30 minut w temperaturze 170 stopni Celcjusza z termoobiegiem.
dough:
80 g of rice flour
150 g of gluten-free wheat starch or corn starch
4 tablespoons amaranthus
150 g butter
1 egg
2 pinches of salt
(coconut almond dough recipe: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2016/07/przepis-bezglutenowe-ciasto-kruche.html)
Chop the butter, add the flour, egg and salt, knead the dough. Lay off the dough into the baking tray and bake in preheated oven to 180 degrees Celsius for 15 minutes.
filling:
120 g kale
1 small zucchini, grated on the large mesh
150 g goat cheese
5 green onions
2 - 3 cloves of garlic
5 eggs
3 tablespoons thick sour cream
2 tablespoons plain yogurt
salt and pepper
hot paprika powder
3 tablespoons olive oil
In a skillet heat the oil, add the crushed garlic, fry garlic. Add kale and zucchini, simmer on low heat for about 5 - 8 minutes. Set aside to cool. Mix eggs, cream and yogurt into a homogeneous mass, season with salt and pepper. Connect cooled zucchini and kale with half of the egg mass. Pour the egg vegetable stuffing on the dough base. Pour the second part of the egg mass, top the goat cheese and green onions, press lightly onions in the egg mass. Sprinkle with paprika powder. Bake the quiche for 30 minutes at 170 degrees Celsius with air flow.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz