4 porcje
7 średnich ziemniaków
250 g świeżego szpinaku
4 drobiowe kiełbaski, mogą być parówki
1/2 cebuli, pokrojona w kostkę
2 - 3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 łyżki oliwy
6 jajek
sól i pieprz do smaku
70 g żółtego sera, starty na dużych oczkach
małe naczynie do zapiekania
Ziemniaki obierz, pokrój w grube plastry i ugotuj z szczyptą soli, około 15 minut, maja być lekko twarde. Odcedź.
Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę, zeszklij. Dodaj szpinak i duś chwilę, aż szpinak będzie miękki. Wymieszaj z ugotowanymi ziemniakami.
Jajka roztrzep, dopraw solą i pieprzem. dodaj do ziemniaków i szpinaku, wymieszaj. Wszystko przelej do formy do zapiekania. Na wierzchu umieść kiełbaski i posyp żółtym serem. Piecz 25 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Potem zwiększ temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze 10 minut.
Można podawać na gorąco i na zimno.
4 servings
7 medium potatoes
250 g fresh spinach
4 poultry sausages
1/2 onion, diced
2 - 3 cloves of garlic, pressed
2 tablespoons olive oil
6 eggs
salt and pepper to taste
70 g cheese, grated using large mesh
small baking dish
Peel potatoes, cut into thick slices and cook with a pinch of salt for about 15 minutes to be slightly hard. Drain. Heat olive oil in a frying pan, add garlic and onion and fry until soft. Add spinach and simmer for a while until the spinach is soft. Toss with boiled potatoes. Beat eggs, season with salt and pepper. Add to potatoes and spinach, mix. Transfer everything to the baking tin. Place tsausages on top and sprinkle with cheese. Bake for 25 minutes in a preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow. Then increase the temperature to 190 degrees and bake for 10 minutes more.
Can be served hot or cold.
Can be served hot or cold.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz