A ja chciałabym by przyszła moda na gotowanie, gotowanie w domu każdego dnia, jeżeli jest to możliwe, szczególnie wśród młodych ludzi. Dlaczego, bo gotowa żywność wysoko-przetworzona zawiera wiele dodatków takich jak konserwanty, przeciwutleniacze, sztuczne aromaty, barwniki, substancje spulchniające i przeciwbrylujace, wzmacniacze smaku, a w tanich wędlinach jest prawie cały układ mendelejewa. Jest tego w gotowych produktach znacznie więcej niż dwadzieścia lat temu.
Proponuję szerzyć hasło: GOTOWANIE JEST TRENDY. Oczywiście gotowanie zdrowego pożywienia.
Z moich obserwacji wiem, że żywność regionalna produkowana tradycyjnie zawiera mniej dodatków, a produkty ze znakiem chronione oznaczenie geograficzne produkowane są przy użyciu tradycyjnych surowców lub charakteryzują się tradycyjnym składem, sposobem produkcji lub przetwarzania, a zatem nie zawierają dodatków chemicznych: konserwantów, sztucznych barwników, ulepszaczy smaku. Więcej o "trzech znakach regionu" możecie przeczytać na stronie PORADY (pasek stron pod banerem z tytułem bloga) w dziale Poznań Targi 2014: Smaki Regionów. Targi corocznie odbywają się we wrześniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Grafiki poniżej można pobrać i rozpowszechniać, wyrażam na to zgodę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz