Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 17 maja 2015

Truskawki z rabarbarem pod kruszonką z płatków owsianych. Strawberry and rhubarb with the oatmeal crumble.


400 g rabarbaru
500 - 600 g truskawek
40 g cukru

kruszonka
100 g płatków owsianych bezglutenowych*
80 g skrobi kukurydzianej lub bezglutenowej skrobi pszennej*
80 g cukru
100 g masła
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).   

Masło posiekaj, dodaj płatki owsiane, mąkę i cukier, zagnieć wszystko na gładkie ciasto. Truskawki i rabarbar wymieszaj z cukrem, przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzchu posyp kruszonkę. Zapiekaj 20 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, z termoobiegiem. 

Truskawki i rabarbar pod kokosową kołderką.
Strawberry rhubarb with coconut crumble.

Zapiekane wiśnie i jabłka z kruszonką z amarantusa i migdałów.
Baked cherry and apple with amaranth and almond crumble.

Crumble z śliwkami i jeżynami. Plum blackberry crumble. 

400 g of rhubarb
500 - 600 g of strawberry
40 g of sugar

crumble
100 grams of gluten-free oatmeal*
80 g of corn starch or gluten-free wheat starch
*
80 g of sugar
100 g of butter

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).   

Chop the butter, add oatmeal, flour and sugar, knead everything to a smooth dough. Mix strawberries and rhubarb with sugar, put on the baking dish. On top sprinkle with crumble. Bake 20 minutes in preheated oven to 180 degrees Celsius, with air flow.



Brak komentarzy: