Śniadanie bezglutenowe bez laktozy, bez zbóż dla osób z Celiakią i Hashimoto /scroll down to the English version/
1. surówka z buraka, marchwi i szpinaku (jeden ugotowany burak i jedną małą, surową marchewkę zetrzyj na tarce, garść szpinaku opłucz i poszarp na kawałki, wszystko wymieszaj z półtorej łyżki oleju z lnianki; gotowane buraki kupuję w Lidl, 3 sztuki w paczce)
2. smażone pieczarki lub boczniaki z cebulką (200 g pieczarek, grzyby pokrój na kawałki, na patelni podgrzej półtorej łyżki oliwy z oliwek, dodaj połowę cebuli pokrojonej w kostkę i zeszklij, dodaj pieczarki, smaż 10 minut pod przykryciem, zamieszaj od czasu do czasu, dopraw solą i pieprzem)
3. omlet z trzech jajek i pół awokado (jajka ubij trzepaczką na pianę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj, usmaż na patelni wysmarowanej oliwą, podsmaż z jednej strony, przeżuć na drugą patelnię i usmaż z drugiej strony, podawaj posypany pokrojonym w kostkę awokado) lub
dwa jajka ugotowane na miękko z kawałkiem masła i odrobiną soli lub
omlet z trzech jajek z garścią malin lub borówek (jajka ubij trzepaczką na pianę, dodaj dwie łyżeczki cukru pudru i wymieszaj, usmaż na patelni wysmarowanej oliwą, podawaj posypany malinami lub borówkami, zimą owoce możesz zastąpić dobrą konfiturą z owoców leśnych) lub
jajecznica z trzech jajek z kiełkami brokułu /lub z zieloną cebulką lub szczypiorkiem/ (jajka usmaż na łyżce oliwy z oliwek, dopraw solą, posyp kiełkami) lub
jajka sadzone z szpinakiem (150 g świeżego szpinaku z jedną łyżką oliwy z oliwek poduś przez minutę na patelni, dodaj ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem, na szpinak wbij dwa jajka, dopraw solą i smaż na patelni pod przykryciem kilka minut, na małym ogniu)
4. mała cukinia usmażona na oliwie (300 g cukinii, cukinię umyj, odetnij końcówki, zetrzyj na tarce na dużych oczkach wzdłuż długiego boku cukinii, ma wyglądać jak makaron nitki, usmaż na łyżce oliwy z oliwek z małym ząbkiem czosnku, około 5 minut, dopraw solą i pieprzem)
5. gotowana czerwona kapusta z jabłkiem (poszatkuj 1/4 czerwonej kapusty, zalej wodą i gotuj 15 minut, odcedź; na patelni podgrzej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj kawałek czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę i zeszklij, dodaj do kapusty, do kapusty dodaj jedną łyżkę octu i łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj; dopraw solą i pieprzem i duś 7 minut; zestaw z ognia, dodaj pokrojone w kostkę pół jabłka; podawaj na ciepło)
6. smoothie z selera naciowego, banana, pomarańczy i szpinaku (jedną łodygę selera naciowego potnij w plasterki, dodaj pokrojone w kawałki pół banana i pół pomarańczy oraz garść szpinaku, dolej 50 ml wody, 1/2 łyżeczki kurkumy i szczyptę pieprzu, zmiksuj wszystko; banan możesz zastąpić wiśniami)
7. wędzona makrela z kiszonym ogórkiem (połowę wędzonej makreli podziel na cząstki, dodaj pokrojony w kostkę kiszony ogórek, wymieszaj)
8. chia (szałwia hiszpańska) na mleku kokosowym (3 płaskie łyżki (15g) nasion chia zalej 200 ml mleka kokosowego, odstaw na noc, następnego dnia zamieszaj, posyp łyżką suszonej żurawiny)
Używam oleju z lnianki i oliwy z oliwek, oba tłoczone na zimno (virgin). http://margaretglutenfree.blogspot.com/.../wyszukane-oleje-toczone-na-zimno/
Jeżeli masz wiecznie problem z przewodem pokarmowym (żołądek, jelita) to może masz nietolerancję pokarmową. Polecam testy ImuPro100 lub ImuPro300, a dla dzieci ImuPro50 (http://www.instytut-mikroekologii.pl/imupro100/
http://www.instytut-mikroekologii.pl/imupro300/). Skonsultuj to z lekarzem.
http://www.instytut-mikroekologii.pl/imupro300/). Skonsultuj to z lekarzem.
Takie testy można też wykonać w Niemczech. Niestety testy w Polsce tylko za opłatą.
Breakfast gluten-free lactose-free, no grain for people sufer from celiac
disease and Hashimoto
1. salad with beet, carrot and spinach (grate one cooked beetroot one and one small, raw carrots using large mesh, rinse handful spinach and shred, mix everything with a one and half tablespoons of camelina oil; cooked beets are bought in Lidl stores, three pieces in the package)
2. fried mushrooms or oyster mushrooms with onion (200 g mushrooms, cut mushrooms into pieces, in a pan heat a 1.5 tablespoon of olive oil, add diced half onion and fry until is transparent, add the mushrooms and fry 10 minutes covered, stir from time totime, season with salt and pepper)
3. omelet of three eggs and half an avocado (whisk eggs to foam, add a pinch of salt and stir, fry in a pan greased with olive oil, fry on one side, flip over the other pan and fry the other side, serve sprinkled with diced avocado) or
two eggs cooked soft with a bit of butter and a pinch of salt or
omelet of three eggs with a handful of raspberries or blueberries (whisk eggs to foam, add two teaspoons of icing sugar and stir, fry in a pan greased with olive oil and serve sprinkled with raspberries or blueberries, winter fruit can substitute for a good jam with forest fruits), or
scrambled eggs of three eggs with broccoli sprouts /or green onion or chives/ (fry eggs on a spoon of olive oil, season with salt, sprinkle with sprouts) or
fried eggs with spinach (150 g of fresh spinach with one tablespoon of olive oil simmer for a minute in a pan, add a clove of garlic and season with salt and pepper, on the spinach brake two eggs, season with salt and fry in a pan covered for a few minutes over low heat)
4. small zucchini fried in olive oil (300 g of zucchini, wash zucchini, cut off the tip, grate using large mesh along the long side of zucchini, it is supposed to look like noodles, fry on a spoon of olive oil with small clove of garlic, about 5 minutes, season with salt and pepper)
5. cooked red cabbage with apple (shred 1/4 head of red cabbage, pour water and boil 15 minutes, drain, in frying pan heat a tablespoon of olive oil, add one tablespoon of diced red onion, fry until is transparent and add to the cabbage, to the cabbage add one tablespoon of vinegar and a tablespoon of sugar, mix well, season with salt and pepper and simmer 7 minutes, set the fire, add half diced apple; serve warm)
6. smoothie with celery, banana, oranges and spinach (one stalk of celery cut up into slices, add half chopped banana, half an orange and a handful of spinach, add 50 ml of water, 1/2 teaspoon of tumeric, pinch of pepper and blend g; banan can replace sauer cherry)
7. smoked mackerel with sauer cucumber (split half smoked mackerel into pieces, add diced sauer cucumber, mix)
8. coconut milk chia (3 level tablespoons (15g) of chia seeds pour 200 ml of coconut milk, set aside for the night, the next day stir, top with one tablespoon of dried cranberries)
1. salad with beet, carrot and spinach (grate one cooked beetroot one and one small, raw carrots using large mesh, rinse handful spinach and shred, mix everything with a one and half tablespoons of camelina oil; cooked beets are bought in Lidl stores, three pieces in the package)
2. fried mushrooms or oyster mushrooms with onion (200 g mushrooms, cut mushrooms into pieces, in a pan heat a 1.5 tablespoon of olive oil, add diced half onion and fry until is transparent, add the mushrooms and fry 10 minutes covered, stir from time totime, season with salt and pepper)
3. omelet of three eggs and half an avocado (whisk eggs to foam, add a pinch of salt and stir, fry in a pan greased with olive oil, fry on one side, flip over the other pan and fry the other side, serve sprinkled with diced avocado) or
two eggs cooked soft with a bit of butter and a pinch of salt or
omelet of three eggs with a handful of raspberries or blueberries (whisk eggs to foam, add two teaspoons of icing sugar and stir, fry in a pan greased with olive oil and serve sprinkled with raspberries or blueberries, winter fruit can substitute for a good jam with forest fruits), or
scrambled eggs of three eggs with broccoli sprouts /or green onion or chives/ (fry eggs on a spoon of olive oil, season with salt, sprinkle with sprouts) or
fried eggs with spinach (150 g of fresh spinach with one tablespoon of olive oil simmer for a minute in a pan, add a clove of garlic and season with salt and pepper, on the spinach brake two eggs, season with salt and fry in a pan covered for a few minutes over low heat)
4. small zucchini fried in olive oil (300 g of zucchini, wash zucchini, cut off the tip, grate using large mesh along the long side of zucchini, it is supposed to look like noodles, fry on a spoon of olive oil with small clove of garlic, about 5 minutes, season with salt and pepper)
5. cooked red cabbage with apple (shred 1/4 head of red cabbage, pour water and boil 15 minutes, drain, in frying pan heat a tablespoon of olive oil, add one tablespoon of diced red onion, fry until is transparent and add to the cabbage, to the cabbage add one tablespoon of vinegar and a tablespoon of sugar, mix well, season with salt and pepper and simmer 7 minutes, set the fire, add half diced apple; serve warm)
6. smoothie with celery, banana, oranges and spinach (one stalk of celery cut up into slices, add half chopped banana, half an orange and a handful of spinach, add 50 ml of water, 1/2 teaspoon of tumeric, pinch of pepper and blend g; banan can replace sauer cherry)
7. smoked mackerel with sauer cucumber (split half smoked mackerel into pieces, add diced sauer cucumber, mix)
8. coconut milk chia (3 level tablespoons (15g) of chia seeds pour 200 ml of coconut milk, set aside for the night, the next day stir, top with one tablespoon of dried cranberries)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz