Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 21 września 2015

Wyszukane - oleje tłoczone na zimno.

Polecam oleje - rydzowy z lnianki, lniany i z wiesiołka do stosowania na zimno a do smażenia olej kokosowy dziewiczy. 
Kwasy Omega-6 i Omega-3 znajdziesz w oleju lnianym (stosunek 0,5:1), w oleju rydzowym (0,4:1). Odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych Omega jest bardzo ważny, ponieważ tylko wtedy posiada on właściwości zdrowotne. 
Olej z wiesiołka zawiera wyjątkowo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – kwasu linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA).
A pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Mimo że są to uważane za niezdrowe tłuszcze nasycone (stanowią 90 proc. oleju kokosowego), spożywane w niewielkich lub umiarkowanych ilościach mogą przynieść wiele korzyści.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html

SemCo (http://www.semco.pl/) to polska firma z rodzinną tradycją. Historia rodziny korzeniami swymi sięga Francji, skąd w 1782 r. przybyli ich przodkowie i osiedlili się w Polsce. Bazują na produkcji olejów zawierających NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe), w tym wiesiołka, ogórecznika, zarodków pszenicy i pestki czarnej porzeczki. Ponadto tłoczą len, lniankę, konopie, ostropest itp. Produkcja olejów w zakładzie oparta jest o plantacje nasion kontraktowanych i monitorowanych w ciągu okresu wegetacji. Nasiona pochodzą z polskiej hodowli oraz z własnych odmian rejestrowanych w COBOR np. Lnianka Jara Śmiłowska. 
Produkują olej wielkopolski olej rydzowy, z wiesiołka, lniany, budwigowy, z pestek dyni, z czarnuszki, ostropestowy.



Ol'Vita (http://www.olvita.pl/index.php) powstała w 2004 roku i jest firmą rodzinną. Jej działalność jest kontynuacją i wykorzystaniem 10-letniego doświadczenia w branży olejarskiej od 1994 roku. Firma otrzymała Puchar Jakości 2013 za wysoką jakość serii produktów "Olej lniany do diety dr Budwig", który został nadany przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie. 
Produkują miedzy innymi: olej lniany, z pestek moreli, kokosowy zimnotłoczony ekstra virgin, z ogórecznika, z pestek dyni, z czarnuszki.



VITACORN Sp. z o.o. (http://www.vitacorn.com.pl/) powstała w 1988 roku. Zakład Produkcyjny położony jest w powiecie gnieźnieńskim, woj. Wielkopolskie, wśród obszarów wiejskich słynących z upraw zbóż o wysokiej jakości, a także intensywnej produkcji rolnej, ograniczającej nadmierne stosowanie chemicznych środków nawozowych i pielęgnacyjnych. Vitacorn jest producentem olei, które swoimi walorami zasłużyły na uznanie i zostały wpisane na Listę Produktów Regionalnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Należy do nich olej z pestek dyni oraz olej rzepakowy "wielkopolski". Produkowane przez firmę oleje powstają na bazie surowca starannie dobranego pod względem jakości, dostarczanego od lat przez stałych, współpracujących z firmą producentów rolnych. Ponadto Vitacorn produkuje również olej sezamowy, słonecznikowy, z orzechów włoskich, olej lniany " złocisty", ostropestowy, z czarnuszki, z oliwek i inne. 


GPHU Kowalski (http://www.olejekowalski.pl/) to producent olei tłoczonych na zimno. Firma produkuje olej lniany Kowalski, olej lniany z ziołami i olej rzepakowy Kowalski. Olej lniany z ziołami zawiera dodatek bazylii, czosnku granulowanego, papryczki pepperoni  i kolorowego pieprzu.


Cameleon (http://www.oleje-cameleon.pl/) to mała rodzima firmą, która stawia na jakość i zadowolenie klientów. Zajmuje się tłoczeniem olei, które trafiają do klientów maksymalnie 3 dni po wytłoczeniu. Tylko tak świeży olej jest najbardziej skuteczny i smaczny. Strategią firmy jest właśnie sprzedaż bezpośrednia za pomocą sklepu internetowego, jak również wystawianiu się na targach ze zdrową żywnością m.in w Poznaniu, Gdyni (Jadłostajnia) czy w Warszawie. Tylko w taki sposób firma jest w stanie zaoferować najszlachetniejszy olej, z wysoką zawartością kwasów Omega, który nie ulegnie degradacji na sklepowym regale. W 2012 roku firma została nagrodzona prestiżową nagroda Grand Prix Jarmarku Dominikańskiego. 
Firma produkuje olej kokosowy, konopny, lniany, makowy, z czarnuszki, z kozieradki, z lnianki, z nasion ostropestu, z pestek dyni, z rokitnika, z wiesiołka.



Brak komentarzy: