2 porcje, przygotowanie 40 minut
350 g sola, filety
oliwa do smażenia
sok z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
Tęczowa sałatka 3 porcje
1 duży ugotowany lub upieczony burak (gotowane buraki bez dodatków dostępne w lidl)
1 + 1/2 dużej marchewki
2 garście szpinaku
25 g kiełek rzodkiewki
Dressing
3 łyżki jogurtu greckiego (możesz zastąpić oliwą)
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
3/4 łyżki musztardy bezglutenowej
3/4 łyżeczki miodu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
świeżo zmielony pieprz do smaku
Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, odstaw na pól godziny.
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.
Marchewkę i szpinak umyj, osusz. Szpinak pokrój na cienkie paski. Buraka i marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Marchewkę zetrzyj na samym końcu, by nie ściemniała. Wymieszaj marchewkę z szpinakiem, kiełkami i burakiem. Przełóż sałatkę na talerze i skrop dressingiem.
Rybę usmaż na oliwie, około 6 minut.
Dressing możesz przygotować bez jogurtu, zamiast tego użyj więcej oliwy.
2 servings, 40 minutes
350 g sola fish, fillets
oil for frying
lemon juice
salt and freshly ground black pepper
Rainbow Salad 3 servings
1 large cooked or baked beetroot (boiled beets without additions available in lidl shop)
1 + 1/2 large carrot
2 handfuls of spinach
25 g of radish sprout
Dressing
3 tablespoons of Greek yogurt
3 tablespoons of olive oil
2 tablespoons of lemon juice
3/4 tablespoons of mustard gluten-free
3/4 teaspoon of honey
1 clove garlic, pressed
freshly ground pepper to taste
Sprinkle fish with lemon juice, season with salt and pepper and set aside for half an hour.
Combine all dressing ingredients together and mix well.
Wash carrots and spinach, dry. Cut spinach into thin strips. Grate beet and carrot on a big mesh. Grate the carrot at the end, not darkened. Mix the carrots with spinach, sprouts and beets. Put the salad on plates and drizzle with the dressing.
Fry fish in olive oil, about 6 minutes.
You can prepare the dressing without the yogurt, use more olive.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz