Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Lody cytrynowe z awokado bez laktozy. Lemon popsicles with avocado without lactose.


2 dojrzałe awokado
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
sok z półtorej cytryny
3 łyżki cukru pudru

Mleko kokosowe umieść na 12 godzin w lodówce. Potem oddziel wodę kokosową od twardej masy - mleka kokosowego. Awokado obierz, zmiksuj blenderem razem z sokiem z cytryny. Do masy z awokado dodaj mleko kokosowe i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej masę do foremek na lody i wetknij patyczki. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Wskazówka: Przed podaniem zanurz foremki na 10 - 15 sekund w ciepłej wodzie, by łatwo wyjąć lody z foremek.

2 ripe avocados
1 can coconut milk (400 ml)
juice of half and one lemon
3 tablespoons of icing sugar

Place coconut milk for 12 hours in the fridge. Then separate coconut water from a hard mass/substance - coconut milk. Peel avocados, blend them with lemon juice. To the avocado mass add the coconut milk and sugar. Mix all thoroughly.
Pour ice cream mass into popsicles molds and insert a popsicle stick into the center. Freeze for 6 hours. TIP: Dip the molds in lukewarm water for 10 - 15 seconds to help the ice cream remove easily from the molds.


Kurczak w pesto. Colesław. Pesto chicken. Coleslaw.

 

2 porcje
4 uda bez kości
3 łyżki bazyliowego pesto (bez sera), przepis tutaj: http://.../pesto bazyliowe/

colesław
1/3 główki młodej kapusty
1 słodkie jabłko
1 marchew
4 gałązki natki pietruszki
2 małe zielone cebulki
1 łyżeczka soli

sos:
4 łyżki majonezu bezglutenowego (lub 2 łyżki majonezu + 2 łyżki kwaśnej śmietany)
1 łyżeczka musztardy bezglutenowej
sok z połowy cytryny (około 2 łyżki)
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
świeżo zmielony pieprz


Kurczaka posmaruj bazyliowym pesto i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem. Kapustę poszatkuj, posyp solą i odstaw na 20 minut. Potem przepłucz kapustę wodą i odciśnij sok. Marchewkę i jabłko obierz, pokrój w słupki, dodaj do kapusty. Zieloną cebulkę i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do kapusty i wymieszaj. Na końcu dodaj sos i ponownie wszystko wymieszaj. Odstaw na pół godziny do lodówki.
Kurczaka usmaż na grillowej patelni, około 10 minut. Kurczaka podawaj z surówką colesław.


2 servings 
4 boneless chicken thighs 
3 tablespoons of basil pesto (without cheese), recipe here: http://.../pesto bazyliowe/

coleslaw 
1/3 head young cabbage
1 sweet apple
1 carrot 
4 sprigs of fresh parsley
2 small green onions 
1 teaspoon salt 

sauce: 
4 tablespoons of gluten-free mayonnaise (or 2 tablespoons of mayonnaise + 2 tablespoons of sour cream) 
1 teaspoon of gluten-free mustard 
juice of half a lemon (about 2 tablespoons) 
1 large clove of garlic, pressed 
freshly ground pepper 

Brush the chicken with pesto and leave in the fridge for 2 hours. 
Combine all sauce ingredients together and mix well, season with pepper. Shred cabbage, sprinkle with salt and let stand for 20 minutes. Then rinse the cabbage with water and squeeze the juice. Peel carrot and apple, cut into bars, add to the cabbage. Finely chop green onions and parsley, add to the cabbage and stir. At the end, add the sauce and mix everything again. Let stand for half-hour in the fridge.
Fry chicken on the grill pan, about 10 minutes. Serve chicken with coleslaw salad.