Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 22 marca 2020

Brokuł, tuńczyk i warzywny makaron. Broccoli, tuna and vegetable pasta.


/scroll down to English version/
2 porcje
200 g warzywnego makaronu, np. z ciecierzycy
120 - 150 g tuńczyka z puszki w oleju
1 duży brokuł lub 450 g mrożonego brokuła


dressing
2 łyżki oleju z puszki od tuńczyka
1 łyżka oleju lnianego
1 łyżka wody
1 łyżka octu jabłkowego
1 - 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
1 łyżeczka suszonej cebuli
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
szczypta soli

Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Brokuł ugotuj w wodzie z szczyptą soli, odcedź. Makaron ugotuj w wodzie z 1/2 łyżeczki soli, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Makaron wymieszaj z dressingiem. Dodaj rozdrobnionego tuńczyka i wymieszaj. Dodaj brokuł i ponownie delikatnie wymieszaj. Podawaj od razu.


2 servings
200 g vegetable pasta, e.g. from chickpeas
120 - 150 g canned tuna in oil
1 large broccoli or 450 g of frozen broccoli

dressing
2 tablespoons canned tuna oil
1 tablespoon flax oil
1 tablespoon water
1 tablespoon apple cider vinegar
1 - 2 teaspoons maple syrup or honey
1 teaspoon dried onion
1/3 teaspoon dried garlic
pinch of salt

Combine all the dressing ingredients and mix thoroughly. Boil broccoli in water with a pinch of salt, strain. Cook pasta in water with 1/2 teaspoon of salt as described on the packaging. Strain and pour cold water. Mix the pasta with the dressing. Add shredded tuna and mix. Add broccoli and mix gently again. Serve immediately.