Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 15 marca 2020

Zupa cebulowa. Onion soup.


/scroll down to English version/
2 - 3 porcje
800 g cebuli
3 łyżki masła klarowanego (ghee)
3 łyżki oliwy 
100 ml wytrawnego białego wina
600 ml bezglutenowego bulionu (2 łyżki bezglutenowego bulionu w proszku + 600 ml gorącej wody)
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku 

2 - 3 kromki (skibki) bezglutenowego chleba

Cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę i smaż około 20 - 25 minut, często mieszając. Dodaj wino i gotuj, aż wino odparuje. Dodaj bulion i tymianek, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 30 minut na średnim ogniu.
Z chleba przygotuj grzanki. Jak nie masz tostera, to podpiecz na suchej patelni z każdej strony.
Zupę podawaj z grzankami.

2 - 3 servings
800 g onions
3 tablespoons ghee
3 tablespoons oil
100 ml dry white wine
600 ml gluten-free broth (2 tablespoons gluten-free broth + 600 ml hot water)
1 teaspoon dried thyme
salt and pepper to taste

2 - 3 slices gluten-free bread

Peel and cut onions into feathers. Heat butter and oil in a saucepan. Add onion and fry for about 20 - 25 minutes, stirring frequently. Add wine and cook until the wine evaporates. Add broth and thyme, season with salt and pepper and cook for 30 minutes more on medium heat.
Prepare croutons from bread. If you don't have a toaster, bake bread in a dry pan on each side.
Serve the soup with croutons.


Kebab z kurczaka w tortilli. Chicken Kebab in tortilla.


/scroll down to English version/
9 - 10 tortilli bezglutenowych
3 małe piersi z kurczaka
1 opakowanie (25 g) przyprawy kebab shoarma firmy Kamis (skład: sól, papryka słodka, kolendra, kmin rzymski, chilli, kurkuma, czosnek, cynamon, nasiona kopru włoskiego, imbir, goździki, kminek)
2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
1 duży ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
oliwa do smażenia

sos:
3 czubate łyżki bezglutenowego majonezu lub majonezu wegańskiego
2 czubate łyżki bezglutenowego ketchupu 

Wymieszaj składniki na sos. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dużą kostkę i wymieszaj z przyprawą kebab. Kurczaka usmaż na oliwie.
Na każdej tortilli umieść łyżkę sosu, dodaj trochę kurczaka, pomidor i ogórka. Zawiń tortillę jak wrap (sposoby zawijania tortilli tutaj).

9 - 10 gluten-free tortillas
3 small chicken breasts
1 package (25 g) Kamis kebab shoarma spices (ingredients: salt, sweet pepper, coriander, cumin, chilli, turmeric, garlic, cinnamon, fennel seeds, ginger, cloves, caraway)
2 large tomatoes, diced
1 large cucumber, peeled and diced
oil for frying

sauce:
3 heaped tablespoons gluten-free mayonnaise or vegan mayonnaise
2 heaped spoons gluten-free ketchup

Mix ingredients for the sauce. Rinse meat and dry with a paper towel. Cut chicken into large cubes and mix with kebab spice. Fry the chicken in oil.
Place a tablespoon of sauce on each tortilla, add some chicken, tomato and cucumber. Wrap the tortilla like a fajita (ways to wrap a tortilla here).