Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 15 marca 2020

Kebab z kurczaka w tortilli. Chicken Kebab in tortilla.


/scroll down to English version/
9 - 10 tortilli bezglutenowych
3 małe piersi z kurczaka
1 opakowanie (25 g) przyprawy kebab shoarma firmy Kamis (skład: sól, papryka słodka, kolendra, kmin rzymski, chilli, kurkuma, czosnek, cynamon, nasiona kopru włoskiego, imbir, goździki, kminek)
2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
1 duży ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
oliwa do smażenia

sos:
3 czubate łyżki bezglutenowego majonezu lub majonezu wegańskiego
2 czubate łyżki bezglutenowego ketchupu 

Wymieszaj składniki na sos. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dużą kostkę i wymieszaj z przyprawą kebab. Kurczaka usmaż na oliwie.
Na każdej tortilli umieść łyżkę sosu, dodaj trochę kurczaka, pomidor i ogórka. Zawiń tortillę jak wrap (sposoby zawijania tortilli tutaj).

9 - 10 gluten-free tortillas
3 small chicken breasts
1 package (25 g) Kamis kebab shoarma spices (ingredients: salt, sweet pepper, coriander, cumin, chilli, turmeric, garlic, cinnamon, fennel seeds, ginger, cloves, caraway)
2 large tomatoes, diced
1 large cucumber, peeled and diced
oil for frying

sauce:
3 heaped tablespoons gluten-free mayonnaise or vegan mayonnaise
2 heaped spoons gluten-free ketchup

Mix ingredients for the sauce. Rinse meat and dry with a paper towel. Cut chicken into large cubes and mix with kebab spice. Fry the chicken in oil.
Place a tablespoon of sauce on each tortilla, add some chicken, tomato and cucumber. Wrap the tortilla like a fajita (ways to wrap a tortilla here).




Brak komentarzy: