Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
niedziela, 15 marca 2020
Zupa cebulowa. Onion soup.
/scroll down to English version/
2 - 3 porcje
800 g cebuli
3 łyżki masła klarowanego (ghee)
3 łyżki oliwy
100 ml wytrawnego białego wina
600 ml bezglutenowego bulionu (2 łyżki bezglutenowego bulionu w proszku + 600 ml gorącej wody)
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
2 - 3 kromki (skibki) bezglutenowego chleba
Cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę i smaż około 20 - 25 minut, często mieszając. Dodaj wino i gotuj, aż wino odparuje. Dodaj bulion i tymianek, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 30 minut na średnim ogniu.
Z chleba przygotuj grzanki. Jak nie masz tostera, to podpiecz na suchej patelni z każdej strony.
Zupę podawaj z grzankami.
2 - 3 servings
800 g onions
3 tablespoons ghee
3 tablespoons oil
100 ml dry white wine
600 ml gluten-free broth (2 tablespoons gluten-free broth + 600 ml hot water)
1 teaspoon dried thyme
salt and pepper to taste
2 - 3 slices gluten-free bread
Peel and cut onions into feathers. Heat butter and oil in a saucepan. Add onion and fry for about 20 - 25 minutes, stirring frequently. Add wine and cook until the wine evaporates. Add broth and thyme, season with salt and pepper and cook for 30 minutes more on medium heat.
Prepare croutons from bread. If you don't have a toaster, bake bread in a dry pan on each side.
Serve the soup with croutons.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz