Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 31 lipca 2014

Nigella Lawson’s Pavlova cake recipe. Tort Pavlova według przepisu Nigella Lawson.



6 białka
24 łyżki cukru na 1 jajko 4 łyżki
1 ½ łyżka octu winnego
15 ml wody
3 łyżki skrobi kukurydzianej
kilka kropli esencji waniliowej opcjonalnie

350 - 400 ml śmietana kremówka 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 - 2 śmietan-fix (usztywniacz do śmietany) może zawierać śladowe ilości glutenu

350 g czerwonych porzeczek
250 g czarnych porzeczek
 
Miskę, w której ubijamy białka smarujemy wnętrzem cytryny, usuwa resztki oliwy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy ocet winny, mąkę kukurydzianą i lekko mieszamy.  Na pergaminie rysujemy koło o średnicy około 22 cm. Masę bezową wykładamy na pergamin i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy około 70 minut. Jeżeli chcesz mieć bardziej suchą bezę to piecz 10 - 15 minut dłużej. W trakcie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni, by beza się nie spiekła za bardzo. Beza po upieczeniu powinna być biała lub jasno brązowa. Masa bezowa ma stygnąć powoli, więc po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, aż ostygnie. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix. Ubitą śmietanę wykładamy na masę bezową i kładziemy porzeczki. Nigella Lawson proponuje zamiast porzeczek dać inny kwaskowy owoc dla zrównoważenia słodkiej bezy: marakuje.
Uwaga: moja beza w trakcie pieczenia zwiększyła średnicę, rozpłynęła się. Proponuję piec bezę w okrągłej formie na tort wyłożonej pergaminem, będzie wtedy wyższa i zachowa średnicę.





Pavlova z rabarbarem / Rhubarb pavlova, Pavlova z granatem i pistacjami, Pavlova z kawowym sosem, Pavlova ze śliwkowym purée i owocami leśnymi, Pavlova z truskawkami i rabarbarowym curd, Mini Pavlova z truskawkami i sosem bazyliowym, Pavlova z figami, Rose syrup poached fig & pomegranate pavlova, Giant pavlova with berries and salted caramel, Pavlova with Lemon Curd and Berry Compote,
Rose syrup poached fig & pomegranate pavlova
Rose syrup poached fig & pomegranate pavlova


Czekoladowa Pavlova, Pavlova cappuccinoCzekoladowa Pavlova z gruszkami pieczonymi w miodzie, Cherry chocolate Pavlova, Czekoladowa Pavlova z malinami, Honeycomb chocolate and almond pavlova, Pear and Chocolate Pavlova,


Pavlova z czarną porzeczką


Brak komentarzy: