Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 8 września 2018

Ciasto jogurtowe z gruszką i śliwkami. Yoghurt cake with pear and plums.



/scroll down to the English version/
250 ml jogurtu naturalnego bez laktozy
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy (lub płynnego oleju kokosowego), użyłam bio olej z awokado
100 g cukru (lub 120 g ksylitolu)
100 g bezglutenowej mąki gryczanej*
140 g mąki migdałowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczeni*
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
2 gruszki
5 - 7 małych śliwek

forma do pieczenia 21x24 cm
*Używam tylko produkty licencjonowane, certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
 
Do dużej miski wlej jogurt, sok z cytryny, olej oraz dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąk, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawy i przesiej do mokrych składników. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.  Do masy dodaj obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Jeszcze raz wymieszaj. Masę przełóż do formy do pieczenia (uprzednio wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia) i wyrównaj. Na wierzch wyłóż ćwiartki wypestkowanych śliwek. Piecz 40-45 minut w 180 topniach Celsjusza, bez termoobiegu. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudź na kratce. Przed podaniem możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Przepis ze strony http://bezokruszka.pl/ zmodyfikowany, inne rodzaje mąk.

250 ml natural yoghurt without lactose
juice from 1 lemon
4 tablespoons oil (or liquid coconut oil), I used organic avocado oil
100 g sugar (or 120 g xylitol)
100 g gluten-free buckwheat flour*
140 g almond flour
1 teaspoon gluten-free baking powder*
1 teaspoon baking soda
1 heaped teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon cardamom
2 pears
5 - 7 small plums
 

baking form 21x24 cm
* I only use licensed certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland.

Pour yoghurt, lemon juice, oil and add sugar to the large bowl and mix thoroughly.
In a separate bowl, mix all kinds of flour, gluten-free baking powder, baking soda and spices, and sift into wet ingredients. Mix thoroughly to combine the ingredients. Add peeled and diced pears to the mass. Mix again. Put the mixture into a baking mold (previously greased with oil or lined with baking paper) and even out. On top put
the plums cut into quarters. Bake cake 40-45 minutes at 180 C degree without air flow, to the so-called dry stick.After baking, leave the cake to cool. Before serving you can sprinkle with icing sugar optionally.




Ogórkowo-szpinakowe Limeade z nasionami chia. Cucumber Spinach Limeade with Chia Seeds.


/scroll down to the English version/
2 szklanki
1/2 ogórka k, obrane i pokrojone w duże kawałki
1/2 szklanki szpinaku
(30 g)
2 duże limonki
2 - 3 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
2 łyżki nasion chia

400 ml wody

W blenderze umieść ogórek, szpinak, sok z limonki, miód i wodę. Zblenduj, aż dobrze połączą się składniki. Odstaw na 10 minut.
Wsyp po 1 łyżce nasion chia do dwóch szklanek. 
Wlej płyn z blendera przez drobne sitko do szklanek z chia, dzieląc równo między obie szklanki.
Przechowuj w lodówce przez 30 minut, aby nasiona chia trochę urosły, a następnie podawaj z lodem.

Przepis ze strony https://sweetphi.com/.

2 glasses
1/2 cucumber, peeled and cut in large pieces
1/2 cup baby spinach (30 g)
2 large limes, juiced
2 - 3 tablespoons agave syrup (or honey)
2 tablespoons chia seeds

400 ml water

In a blender combine cucumber, spinach, lime juice, agave and 2 cups of water. Bend until well combined. Set aside for 10 minutes.

Sprinkle 1 tablespoon chia seeds each into two glasses.
Pour blender liquid through a strainer, over the chia seed glasses, dividing evenly between both glasses.
Refrigerate for 30 minutes so that the chia seeds plump up a little, then serve over ice.
Recipe from the site https://sweetphi.com/