Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 28 kwietnia 2015

Dlaczego coraz więcej ludzi choruje na raka?

W wiadomościach informowali telewidzów, że wzrosła liczba zachorowań na raka gardła i głowy - aż o 25%. Inna informacja - w jednej rodzinie zachorowały aż trzy osoby, znowu rak. We wrześniu zdiagnozowano białaczkę u matki, po miesiącu u syna kobiety stwierdzono chłoniaka, a teraz lekarze podejrzewają u ojca też raka. 

Dlaczego tak jest? W pierwszym przypadku lekarze stwierdzili, że to w dużej mierze wina palenia papierosów. Ale co w takim razie przyczyniło się do rozwoju choroby w rodzinie? Rodzina jest bardzo biedna. Moim zdaniem wynika to z tego, co spożywają. Biedni ludzie kupują najtańsze pożywienie. A takie produkty zawierają bardzo dużo chemicznych dodatków, zawierają mnóstwo ulepszaczy smaków, sztuczne zastępniki naturalnych substancji, konserwanty. Taka żywność jest zagrożeniem dla nas wszystkich. Pasztety dla zwierząt zawierają więcej mięsa niż te najtańsze produkowane dla ludzi. Podobnie jest z najtańszymi wędlinami - zawierają mało mięsa, a dużo wypełniaczy, soli i substancji smakowych. Głównym składnikiem kostek rosołowych jest glutaminian sodu i sól, dlatego polecam kupować przyprawę warzywną bezglutenową firmy Bezgluten bez dodatków chemicznych. (wkrótce na moim blogu umieszczę przepis na domową jarzynkę bez chemii) Radzę zrezygnować z zup w proszku, "chińskich" zupek, sosów w proszku.

Najwięcej witamin i innych substancji potrzebnych w naszym organiźmie zawartych jest w warzywach, szczególnie w zielonych warzywach. Witaminy i mikroelementy zawarte w naturalnym pożywieniu często występują w obecności innych związków, które wzajemnie wspomagają swoje działanie. Dlatego spożywanie sztucznych preparatów witaminowych nigdy w pełni nie zastąpi substancji zawartych w diecie bogatej w warzywa. 
Z suplementów diety polecam jednak preparaty zawierające olej z wiesiołka (np. oeparol), którego składnikiem są biologicznie aktywne kwasy tłuszczowe Omega-6: linolowy i gamma-linolenowy, zaliczane do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych oraz tran (Omega-3). Związki te odżywiają nasz mózg, dzięki nim sprawnie funkcjonuje nasz mózg.

Inny czynnik, który może mieć wpływ na rozwój chorób w współczesnym świecie (nie tylko rak, inne choroby cywilizacyjne, choroby uwarunkowane genetycznie, choroby wynikające z anomalii rozwojowych płodu, choroby psychiczne) to chemia wokół nas, w naszym gospodarstwie domowym, w rolnictwie (nawozy i pestycydy), w przemyśle - również spożywczym, spaliny.  Jest nas miliardy ludzi na ziemi, miliony z nas codziennie używa środki czystości, kosmetyki, odświeżacze powietrza. To wszystko trafia do powietrza, kanalizą do gleby a potem do wody. Do wody, którą potem pijemy i do ziemi, w której sadzimy i siejemy rośliny. Powinniśmy sobie uświadomić, że każdy z nas ma na to wpływ, możemy ograniczyć stosowanie środków czystości w domu, zrezygnować z używania niektórych kosmetyków (np. cienie do powiek, tusz, preparaty do układania włosów, dezodoranty) oraz przestać korzystać z wszelkich odświeżaczy powietrza. 

Stres.

No i oczywiście uwarunkowania genetyczne.
Nie ma ludzi zdrowych, są tyko niezdiagnozowani.
Złe nawyki żywieniowe, nałogi; zanieczyszczenie środowiska, które zaczęło się wraz z rewolucją przemysłową; w wcześniejszych wiekach bieda (wyzysk chłopów pańszczyźnianych), niewiedza, aktualnie zbyt dużo "chemii" w przemyśle spożywczym, w rolnictwie i w gospodarstwie domowym oraz stres - to wszystko spowodowało, iż dzisiaj nie ma ludzi z super DNA. Każdy z nas ma zmutowany gen, który może powodować upośledzenie lub chorobę i przekazuje go dalej kolejnym pokoleniom.
 
Co nam pozostaje? Prowadzić zdrowy tryb życia – spożywajcie więc dania bogate w witaminy, mikroelementy i wszystkie super związki poprawiające nasze zdrowie (występujące naturalnie w warzywach i owocach), uprawiajcie sport i unikajcie stresu. Zwolnijcie.
To rada zarówno dla kobiet jak i mężczyzn, bo jedni i drudzy przekazują swoje DNA potomstwu.

Myślisz sobie - jak czasami zjem chipsy, wypiję pepsi lub coca colę, napój gazowany, mrożoną pizzę, hamburgera - to mi nie zaszkodzi. Ale są tego konsekwencje. Osobiście wręczasz naboje producentowi, które później zabijają najbiedniejszych. Gdyby ludzie zrezygnowali z kupowania niezdrowych produktów, producent byłby zmuszony produkować zdrowsze produkty, a potem taka żywność byłaby tańsza i biedni ludzie też mogliby się lepiej odżywiać. 
Masz ochotę na słodką przekąskę? Wybieraj mądrze produkt z półki sklepowej. Proponuję orzechy laskowe w czekoladzie, migdały w czekoladzie i suszone śliwki w czekoladzie. Orzechy i migdały są dobre dla naszego mózgu, suszone śliwki pomogą tym, którzy mają problemy z jelitami, a czekolada doda energii.

Przeczytaj, bo warto:

Zdrowy tryb życia. Healthy Lifestyle.

Jak produkuje się żywność w współczesnym świecie.

ANDI - zbiorczy indeks gęstości składników odżywczych. Wybór najzdrowszych produktów.

Dlaczego warto jeść....?
(wiele produktów zawiera związki wspomagające walkę z rakiem, np.: borówki)

Wyszukane i sprawdzone przyprawy i dodatki do dań.

Warzywa antynowotworowe

Owoce i zioła antynowotworowe

 Źródło grafiki: http://www.recherche-animale.org/les-cancers-spontanes-du-chien-interessent-la-recherche-europeenne

Dressing koperkowo ziołowy oraz włoski. Dill Herbal Dressing and Italian Dressing Recipes.


Moim ulubionym dressingiem, jeszcze zanim dowiedziałam się, że mam nietolerancję na gluten, był sos koperkowo - ziołowy, który wykorzystywałam do przygotowania sałatki z ogórka i ziemniaków, przepis tutaj: http://.../2014/07/saatka-z-ogorka-i-ziemniako-potato.html. Postanowiłam opracować własny przepis na ten sos sałatkowy, będzie zatem bez dodatków chemicznych. Drugi przepis, który da Was przygotowałam to dressing włoski, ponoć cieszy się wielką popularnością.

Dressing koperkowo - ziołowy (scrolldown to the English version)

4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
2 łyżki drobno posiekanego kopru
1/2 - 1 łyżeczka suszonego koperku
1 + 1/2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki lub 1 łyżka świeżej drobno posiekanej
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
szczypta kurkumy
świeżo zmielony pieprz
sól opcjonalnie, ja nie dodaję

Dressing włoski
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki lub 1 łyżka drobno posiekanej świeżej
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1 - 2 szczypty suszonego tymianku
szczypta suszonej bazylii
świeżo zmielony pieprz
sól opcjonalnie, ja nie dodaję

Wszystkie składniki dressingu umieść w małym słoiczku, wymieszaj dokładnie. Zakręć słoik i wytrząsaj około 1- 2 minut. Odstaw na dwie godziny do lodówki.

Zobacz również / See also

Wybrane dressingi do sałatek i sosy. 
Selected salad dressings and sauces. 


My favorite dressing, before I know that I have an intolerance to gluten, was a dill herbal dressing, which used to prepare a cucumber potatoe salad, recipe here: http://.../2014/07/saatka-z-ogorka-i-ziemniako-potato.html. I decided to develop this own recipe, therefore will be without chemical additives. The second recipe that I will share with You is Italian dressing,  is very popular.

Dill Herbal Dressing 

4 tablespoons of extra virgin oil 
2 tablespoons of lemon juice
2 tablespoons of water
1 teaspoon of honey 
1 clove of garlic 
1 teaspoon of dried onion
2 tablespoons finely chopped dill 
1/2 - 1 teaspoon of dried dill
1 + 1/2 tablespoons of finely chopped chives
1/2 teaspoon of dried parsley or 1 tablespoon of finely chopped fresh
1/2 teaspoon of mustard seeds 
pinch of turmeric
freshly ground pepper 
optional salt, I do not add

Italian Dressing 
4 tablespoons of extra virgin oil 
2 tablespoons of lemon juice 
2 tablespoons of water
1 teaspoon of honey 
1 clove of garlic 
1 teaspoon of dried onion 
1 teaspoon of dried parsley or 1 tablespoon of finely chopped fresh
1/2 teaspoon of dried lovage 
1/2 teaspoon of mustard seeds 
1 - 2 pinches of dried thyme
pinch of dried basil 
freshly ground pepper 
optional salt, I do not add

Place all dressing ingredients in a small jar and mix thoroughly. Turn off the jar and shaken about 1 to 2 minutes. Allow to stand for two hours in the fridge.