Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

piątek, 25 września 2015

Frytki cukiniowe. Zucchini fries.


Cukinie są lekkostrawne. Ich indeks glikemiczny, zarówno surowych jak i pieczonych, jest niski. Danie jest łatwe w przygotowaniu i smaczne.

2 małe cukinie (400 g)
4 - 5 łyżek startego drobno sera parmezan, lub mieszanka serów twardych
1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku

Cukinie umyj, pokrój na 8 cm kawałki, potem pokrój w kliny. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp ziołami prowansalskimi i serem parmezan. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 7 - 8 minut.

2 small zucchini/courgettes (400 g)
4 - 5 tablespoons of finely grated Parmesan cheese
1 + 1/2 teaspoons Of Provence herbes
2 tablespoons of oil
salt and pepper to taste

Wash the courgettes, cut into 8 cm pieces, then cut into wedges. Transfer to a baking tray lined with parchment paper. Season with salt and pepper to taste. Sprinkle with herbes and Parmesan cheese. Bake zucchini wedges in preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow for 7 - 8 minutes.