Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 28 listopada 2020

Sałatka z gruszkami, rukolą, orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Pears Arugula Walnuts Blue Cheese Salad.

 

Dawno nie było sałatki z owocami :)

/scroll down to English version/

3 porcje
50 g rukoli
3 małe gruszki
1 1/2 łodygi selera naciowego
80 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola
2 1/2 garści orzechów włoskich

dressing
3 łyżki oleju lnianego
2 łyżki soku z cytryny
3/4 łyżki octu ryżowego
1 łyżka syropu klonowego, lub trochę więcej
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki suszonej cebuli

Wszystkie składniki dressingu połącz i dobrze wytrząśnij.
Gruszki umyj, pokrój w kliny. Seler naciowy pokrój w plasterki. W misce umieść rukolę, gruszki, orzechy włoskie, seler naciowy i pokruszony ser z niebieską pleśnią, wymieszaj. Dodaj dressing i ponownie delikatnie wymieszaj. Podawaj po 10 minutach.


3 servings
50 g arugula
3 small pears
1 1/2 stalks of celery
80 g blue cheese
2 1/2 handfuls of walnuts

dressing
3 tablespoons flax oil
2 tablespoons lemon juice
3/4 tablespoon rice vinegar
1 tablespoon maple syrup, or a little more
1/3 teaspoon dried garlic
1/2 teaspoon dried onion


Combine all dressing ingredients and shake well.
Wash pears and cut into wedges. Slice celery. In a bowl, put rocket, pears, walnuts, celery and crushed cheese with blue mold, mix. Add the dressing and mix gently again. Serve after 10 minutes.