Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 13 grudnia 2015

Gulasz jednogarnkowy z ziemniakami. One pot stew with potatoes.


6 - 7 porcji
1200 g wieprzowiny lub wołowiny, gulaszowe
900 g małych ziemniaczków
3 duże marchewki, pokrojone w słupki
3 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
1/2 cebuli, pokrojona w kostkę
1 litr bulionu warzywnego bezglutenowego (2 łyżki bulionu w proszku rozpuszczone w litrze gorącej wody)
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebule i mięso, smaż  kilka minut. Dodaj marchewkę, seler, ziemniaki i bulion. Dodaj tymianek i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu około 50 minut, od czasu do czasu wymieszaj danie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 


6 - 7 servings
1200 g pork or beef, goulash meat
900 g of small potatoes
3 large carrots, cut into bars
3 celery stalks, cut into slices
1/2 onion, diced
1 liter of gluten-free vegetable stock (2 tablespoons of broth powder dissolved in a liter of hot water)
2 teaspoons of dried thyme
1 teaspoon of dried rosemary
salt and pepper to taste
3 tablespoons of oil

In a skillet heat oil, add onions and meat, fry for a few minutes. Add carrots, celery, potatoes and broth. Add thyme and rosemary. Cook over low heat for about 50 minutes, from time to time mix dish. Season with salt and pepper to taste.