Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 7 września 2019

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem małosolnym. Salad with tuna, egg and semi-pickled cucumber.


/scroll down to the English version/
4 porcje
320 - 350 g tuńczyka z puszki w oleju roślinnym
5 jajek
2 ogórki małosolne, pokrojone w kostkę* (możesz użyć kiszonych)
2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę*
1/2 dużego, świeżego ogórka, pokrojony w kostkę*
3/4 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę
120 g kukurydzy z puszki
2 łyżki posiekanego kopru
3 1/2 łyżki oleju z lnu
sól i pieprz do smaku

*wszystkich ogórków powinno być 300 g
Jajka ugotuj na twardo.  Obierz i pokrój na połówki. W misce umieść ogórki, paprykę, kukurydzę, koperek, tuńczyka i oliwę, dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj. Możesz doprawić solą i pieprzem.

4 servings
320 - 350 g canned tuna in vegetable oil
5 eggs
2 semi-pickled cucumbers, diced* (you can use pickled)
2 canned cucumbers (pickle, gherkin), diced*
1/2 large fresh cucumber, diced*
3/4 red pepper, diced
120 g canned corn
2 tablespoons chopped dill
3 1/2 tablespoons flax oil
salt and pepper to taste

* all cucumbers should be 300 g
Hard-boil the eggs. Peel and cut into halves. In a bowl, put cucumbers, peppers, corn, dill, tuna and oil, mix thoroughly. Add eggs and mix gently. You can season with salt and pepper.