Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

sobota, 8 marca 2025

Sałatka z czerwoną fasolą i kiszonym ogórkiem. Salad with red beans and pickled cucumber.




/scroll down to English version/

240 g czerwonej fasoli konserwowej z puszki
50 g konserwowego groszku z puszki
50 g konserwowej kukurydzy z puszki
4 jajka
1 średniej wielkości jabłko
3 średniej wielkości ogórki kiszone
1/2 czerownej cebuli
100 g jogurtu naturalnego
2 czubate łyżki bezglutenowego majonezu
Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża

Jajka ugotuj na twardo. Fasolę odcedź na sitku. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Ogórka i jabłko pokrój w dużą kostkę. Ugotowane i obrane jajka pokrój w dużą kostkę.
Warzywa, natkę pietruszki i jajka dodaj do miski. Wymieszaj wszystko razem z majonezem, jogurtem, dopraw solą i pieprzem.

240 g canned red beans
50 g canned peas
50 g canned corn
4 eggs
1 medium-sized apple
3 medium-sized pickled cucumbers
1/2 red onion
100 g natural yogurt
2 heaped tablespoons gluten-free mayonnaise
Spices - salt, pepper, fresh parsley

Hard-boil eggs. Drain beans in a sieve. Peel onion and cut into small cubes. Cut cucumber and apple into large cubes. Cut boiled and peeled eggs into large cubes. Add vegetables, parsley and eggs to a bowl. Mix everything together with the mayonnaise, yogurt, season with salt and pepper.


Zupa z białej fasoli i szpinaku. White bean and spinach soup.

 



/scroll down to English version/

1 puszka białej fasoli (400 g), odsączona
1/2 cebuli, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 marchew, pokrojona w kostkę
1 łodyga selera naciowego, pokrojona lub kawałek selera korzeniowego
1 litr bulionu warzywnego
250 g świeżego szpinaku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki kwaśnej smietany

W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, marchew i seler. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj bulion, fasolę i tymianek. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Wrzuć szpinak i gotuj jeszcze 3 minuty, aż zwiędnie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu dodaj kwaśną śmietanę i wymieszaj.

1 can of white beans (400g), drained
1/2 onion, finely chopped
2 cloves of garlic, minced
1 carrot, diced
1 stalk celery, chopped or a piece of root celery
1 litre of vegetable stock/broth
250g fresh spinach
1 teaspoon of thyme
2 tablespoons of olive oil
salt and pepper to taste
2 tablespoons of lemon juice
3 tablespoons of sour cream

Heat olive oil in a saucepan, then add onion, garlic, carrot and celery. Cook for 10 minutes, until the vegetables are soft. Add stock/broth, beans and thyme. Cook over medium heat for 15 minutes. Add spinach and cook for 3 minutes more, until wilted. Season with salt, pepper and lemon juice. At the end, add the sour cream and mix.