Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 25 września 2014

Dlaczego warto jeść melony? Why should we eat melon?


This article will be in Polish only, at the bottom of the article are links to a similar topic in English.
Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.

Melon to gatunek ogórka z jadalnym owocem należący do rodziny jednorocznych roślin dyniowatych. Nazwa melon wywodzi się z języka greckiego - melopepon - oznacza to miękkie jabłko. Pochodzenie melona nie jest do dziś wyjaśnione, hipotezy wskazują na Azję lub Afrykę. Owoc był znany już starożytnym Grekom i Rzymianom, z czasem dotarł również do Europy Środkowej. W Polsce uprawiano go od XVII wieku. Najwięcej melonów uprawia się dzisiaj w Turcji, Chinach, Indiach i Hiszpanii. W naszym klimacie trzeba je hodować w szklarniach, bo jeśli temperatura jest za niska, melony po prostu nie zakwitają, a więc i nie wydają owoców. Co więcej, melony, którym jest za zimno ni stąd ni zowąd zrzucają dopiero co zawiązane owoce.

Melony posiadają dużo cukrów w postaci fruktozy, glukozy i sacharozy, beta karoten, kwas foliowy, pektyny. Bogate są w witaminy A, B1, B2, B6, B12, C , D, E, P oraz składniki mineralne - potas, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor. Jedna z odmian, owalny melon zimowy, ma najwięcej krwiotwórczego kwasu foliowego spośród wszystkich owoców. Niestety, nie jest dostępny w Polsce. Jest owocem niskokalorycznym - około 100g dostarcza tylko 40 kcal. 

Owoce te w 90% składają się z wody, sok z melona doskonale gasi pragnienie. Nektar z melona działa przeczyszczająco i moczopędnie. Dlatego jest częstym składnikiem diet odchudzających oraz leczenia schorzeń układu moczowego. Zalecany jest także przy bólach reumatycznych. Melon zalecany jest dla osób w rekonwalescencji po ciężkiej chorobie, natomiast powinny go unikać osoby z zaburzeniami trawienia. 

Dla osób chorych na cukrzycę słodkie odmiany melonów ze względu na zawartość cukrów są raczej nie wskazane i powinny być spożywane umiarkowanie. Naukowcy jednak potwierdzają skuteczność spożywania przez cukrzyków gorzkiego melona o właściwościach hipoglikemicznych, obniżających poziom cukru w krwi i jego skuteczne działanie w zwalczaniu cukrzycy typu 2. Gorzki melon jak dowiedziono zwiększa ilość komórek β w trzustce, obniża poziom trójglicerydów w krwi i poziom hemoglobiny. 

Melon zawiera substancje uniemożliwiające zlepianie się płytek krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów prowadzących do zawałów serca i udarów mózgu. Oprócz melona takie działanie wykazują też czosnek, cebula, grzybki mun, imbir. 

Ze względu na zawartość karotenoidów opóźnia starzenie, wzmacnia proces widzenia, działa przeciw nowotworowo, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc.

Zaspakaja 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Naukowcy odkryli, że sposobem na walkę ze stresem może być jedzenie melona. Kluczem do pokonania stresu jest enzym zwany ponadtlenkiem dyzmutazy. Przyjmowanie enzymu znajdującego się w melonach poprawiło koncentrację, zmniejszyło niepokój i irytację i polepszyło jakość snu. Na tej podstawie wysunięto wnioski, że ponadtenek dyzmutazy może minimalizować uszkodzenia w organizmie związane ze stresem, a w szczególności blokować wydzielanie wolnych rodników mogących uszkadzać ludzką tkankę. 

Pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry. Melon zawiera kolagen, związki białkowe, które mają wpływ na integralność konstrukcji komórek we wszystkich tkankach łącznych, takich jak skóra. Kolagen przyspiesza również gojenie się ran i utrzymuje jędrność skóry. Dzięki spożywaniu melona, skóra nie będzie szorstka i sucha. Zawiera beta-karoten – tzw. prowitamina A, która pochłania promieniowanie słoneczne i chroni naszą skórę. Dzięki zawartości samej witaminy A – działa pozytywnie na wzmocnienie włókien kolagenowych, pozwalając cieszyć się nam dłużej gładką i jędrną skórą.

Melony idealnym pokarmem dla ludzi, którzy chcą schudnąć, ponieważ mają one niską zawartość sodu, tłuszczu, cholesterolu i są niskokaloryczne (cała filiżanka arbuza zawiera tylko 48 kalorii). Powodują one uczucie sytości, ze względu na wysoką zawartość wody.
Zawiera cytrulinę – aminokwas, który w naszym organizmie odpowiada za spalanie tkanki tłuszczowej i produkcję hormonu wzrostu, a więc tym samym wspomaga proces odchudzania.

Jest źródłem cennego błonnika – substancji nie podlegającej trawieniu, działającej jak „miotełka”, która oczyszcza nasz organizm.


Jakie melony kupować? 

W sklepach możemy znaleźć następujące odmiany melona:
  • melony zimowe - charakteryzują się żółtą, grubą twardą skórką, jest mało aromatyczny,
  • melony siateczkowe - są okrągłe lub owalne, mają skórę pokrytą kremową siateczką i aromatyczny miąższ, różowy, pomarańczowy lub zielonkawy 
  • kantalupy - nazwa pochodzi od miejscowości we Włoszech Cantalupa. Ich owoce są delikatne i bardzo źle się przechowują. Odznaczają się zielonym lub pomarańczowym miąższem , słodkim, soczystym i aromatycznym. 
  • melony ogen - wyhodowane w Izraelu i we Francji, najbardziej znana odmiana w Europie. Charakteryzują się grubą, twardą skórą, są pomarańczowożółte, lub zielone. Miąższ jest aromatyczny koloru zielonkawego.
Odmiany melona - link

Kupując melona należy zwrócić uwagę na - owoc powinien być ciężki, delikatnie spękany przy szypułce i mieć jasny kolor, w zależności od odmiany: żółty, żółtopomarańczowy lub kremowy, mieć lekko miękką skórkę. Intensywny zapach może świadczyć o tym, że jest zbyt dojrzały.
Owoce melona są dość nietrwałe w przechowywaniu, dlatego aby zachowały dobre właściwości odżywcze i smakowe należy je przechowywać w temperaturze poniżej 10ºC. Niedojrzałe można przechować nawet kilka tygodni w lodówce owinięte folią spożywczą aby nie wchłaniały nieprzyjemnych zapachów. 

Jak spożywać melona? 

Przed podaniem należy melona przekroić na połowę, usunąć gniazdo nasienne, obrać ze skóry i pokroić. Melony powinniśmy podawać zawsze lekko schłodzone, gdyż ich miąższ jest wtedy dobrze zwarty, a zapach uwalnia się stopniowo. Najlepiej smakuje na surowo, z dodatkiem soku z cytryny lub posypany odrobiną imbiru. Są doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych, koktajli, dodatkiem do lodów, kompotów, napojów. Niektóre gatunki można też marynować i dusić, przyrządza się z nich dżemy i konfitury. Owoce doskonale nadają się zarówno do potraw słodkich jak również wytrawnych np. kawałek melona zawinięty w szynkę parmeńską, jest znaną przystawką na całym świecie.



Related theme in English:
Health Benefits Of Melon

Cantaloupe nutrition facts.

6 Benefits of melon fruit.