Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

piątek, 12 września 2014

Surówka z pora i jabłek. Leek apple salad.


3 porcje  
3 jabłka
2/3 dużego pora
3 płaskie łyżki majonezu bezglutenowego
2 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
sól, pieprz do smaku

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj, pokrój w kostkę. Połącz jabłka i por, dodaj majonez i wymieszaj. Dopraw solą i i pieprzem. Przed dodaniem pora i majonezu możesz skropić jabłka sokiem z połowy cytryny, jabłka wtedy nie ściemnieją.


3 servings
3 apples
2/3 large leek 
 
3 level tablespoons gluten-free mayonnaise  
2 level tablespoons Greek or natural yogurt
salt and pepper to taste

Peel apple, remove seeds, cut into cubes. Wash leek thoroughly, cut into cubes. Combine apples and leeks, add mayonnaise and mix well. Season with salt and pepper.
Before adding of leek and mayonnaise you can sprinkle apples with juice of half a lemon then apples do not darken.


http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/jablka-wolnosci
Zapraszam do udziału w akcji: Jabłka wolności prowadzonej przez Mikser Kulinarny. Kliknij na baner, by poznać szczegóły.



Powidła śliwkowe. Plum jam.


Dostałam słoik powideł śliwkowych. Przepis jest prosty i potrzebujesz tylko trzy składniki.

3 kg ciemnych śliwek
3 - 4 łyżki octu
500 g cukru

Śliwki umyj, przełam na pół, usuń pestki. Umieść śliwki w dużym garnku, zrób w środku dziurę wielkości szklanki aż do samego dna. Wlej w dziurę ocet i wsyp cukier. Smaż powidła na wolnym ogniu bez mieszania przez około 6 godzin. Gotowe.
Wychodzi około 10 słoików o pojemności 250 ml.


I got a jar of plum jam. The recipe is simple and you need only three ingredients.
3 kg of dark plums
3 - 4 tablespoons of vinegar
500 g of sugar

Wash plums, break them in half, remove seeds. Place the plums in a large saucepan, make a hole in the middle (size of the glass) to the bottom. Pour vinegar and sugar
into a hole . Simmer (
cook on low heat) jam without stirring for about 6 hours. Done.
You get about 10 jars of 250 ml capacity.