Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

poniedziałek, 17 lipca 2023

Wegańskie ciasto marchewkowe bez pieczenia. Vegan no-bake carrot cake.

 


/scroll down to English version/
2 średnie marchewki, starte na dużych oczkach
250 ml daktyli (namoczonych w gorącej wodzie przez 5 minut i odsączonych)
250 ml bezglutenowych płatków owsianych
250 ml wiórków kokosowych
250 ml płatków migdałów
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 ml mleka migdałowego
szczypta soli

Krem waniliowy z orzechami nerkowca
250 ml orzechów nerkowca (namoczonych w gorącej wodzie przez 10 minut i odsączonych)
1 łyżka Tahini
3 daktyle (namoczone w gorącej wodzie przez 5 minut i odsączone)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 ml mleka migdałowego

mała kwadratowa foremka do pieczenia 20x20 cm

Umieść wszystkie składniki ciasta marchewkowego w robocie kuchennym i zmiksuj na gładką masę. Wyłóż na foremkę do pieczenia, rozłóż równomiernie i wygładź powierzchnię.
Umieść wszystkie składniki kremu waniliowego w robocie kuchennym i zmiksuj na gładka masę. Konsystencja powinna być gęsta i gładka. Przełóż do foremki na masę marchewkową.
Wstaw do zamrażarki na 1,5 - 2 godziny.
Wyjmij z zamrażarki, pokrój i ciesz się!
Przechowuj w lodówce przez 3-4 dni.


2 medium carrots, grated on large holes
250 ml dates (soaked in hot water for 5 minutes and drained)
250 ml of gluten-free oatmeal
250 ml of coconut shrims
250 ml of almond flakes
2 teaspoons of cinnamon
1/4 teaspoon of nutmeg
1/4 teaspoon ground ginger
1/2 teaspoon vanilla extract
100 ml of almond milk
pinch of salt

Vanilla cream with cashew nuts
250 ml cashews (soaked in hot water for 10 minutes and drained)
1 tablespoon Tahini
3 dates (soaked in hot water for 5 minutes and drained)
1/2 teaspoon of vanilla extract
100 ml of almond milk

small square baking tin 20x20 cm

Place all carrot cake ingredients in a food processor and blend until smooth. Put on a baking mold, spread evenly and smooth the surface.
Place all vanilla cream ingredients in a food processor and blend until smooth. The consistency should be thick and smooth. Transfer to the mold on the carrot mass.
Put in the freezer for 1.5 - 2 hours.
Remove from the freezer, slice and enjoy!
Store in the refrigerator for 3-4 days.


Surówka z kalarepy. Kohlrabi salad.

 




/scroll down to English version/

3 kalarepy
2 - 3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 - 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
sól i pieprz do smaku

Kalarepę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. W misce wymieszaj kalarepę z koperkiem, szczypiorkiem i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na minimum godzinę. Potem możesz serwować.

3 kohlrabi
2 - 3 tablespoons of chopped dill
2 tablespoons of chopped chives
2 - 3 tablespoons of Greek or natural yogurt
salt and pepper to taste

Peel kohlrabi, grate on the large holes. In a bowl, mix kohlrabi with dill, chives and yogurt. Season with salt and pepper to taste. Leave for at least an hour. Then you can serve.