Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

piątek, 22 sierpnia 2014

Sałatka z pieczoną papryką, ogórkiem, oliwkami, awokado i dressing chilli. Salad of roasted peppers, cucumber, olives, avocado and chilli dressing.


3 porcje  
250 - 300 g mini papryki, czerwona i pomarańczowa
30 sztuk czarne oliwki, przekrojone na pół
1 1/2 ogórka, obrany i pokrojony w słupki, bez pestek
1 1/2 awokado
3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
50 g jarmużu
70 g miks sałat z rukolą
sok z cytryny lub limonki

Dressing chilli
4 1/2 łyżki oliwy
1 1/2 łyżki miodu
2 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki papryki chilli w płatkach
1 łyżeczka ziół toskańskich
szczypta soli

Paprykę umyj, pokrój na połówki, usuń pestki. Paprykę umieść na tacy, posyp solą i skrop oliwą, piecz w nagrzanym do 180 stopni Celcjusza przez 25 - 30 minut. Wszystkie składniki dressingu umieść w słoiczku, zamknij i wytrząsaj aż uzyskasz gładki sos. Awokado obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny lub sokiem z limonki by nie ściemniało. Zimne, upieczone papryki pokrój w paski. Ogórek, paprykę, awokado i oliwki dodaj do sałaty i jarmużu, wszystko wymieszaj. Skrop sałatkę 3 łyżkami dressingu, delikatnie wymieszaj. Podawaj po 15 minutach.
Zużyłam połowę dressingu.

3 servings 250 - 300 g mini peppers, red and orange
30 pieces of black olives,
cut in half
1 1/2 cucumber, peeled and cut
into strips, without seeds
1 1/2 avocado

3 tablespoons chopped green onions
50 g kale
without stalks and veins
70 g lettuce mix with arugula

lemon or lime juice

Chilli dressing
4 1/2 tablespoons olive oil
1 1/2 tablespoons honey
2 1/2 tablespoons red wine vinegar
1/2 teaspoon granulated garlic
1/2 teaspoon chilli flakes
1 teaspoon
Tuscan herbs Kotanyi
pinch of salt


Wash the peppers, cut in half, remove the seeds. Place pepper on a platter, sprinkle with salt and drizzle with olive oil, bake in a preheated to 180 degrees Celsius for 25 - 30 minutes. Put all dressing ingredients in a jar, close it and shake until you get a smooth sauce. Peel avocado, cut into cubes and sprinkle with lemon or lime juice
to prevent darkening. Cold roasted peppers cut into strips. Add cucumber, peppers, avocados and olives to lettuce and kale, mix all. Sprinkle the salad with 3 tablespoons of chilli dressing, mix gently. Serve after 15 minutes.
I used about half of the chilli dressing.