Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 22 września 2014

Pizza z kalofiorowym spodem. Cauliflower Crusted Pizza.




Dzisiaj proponuję pizzę, w której zamiast ciasta mamy spód kalafiorowy. Olenie, autorce przepisu na kalafiorowe spody do pizzy opracowanie procedury, jak sama pisze, zajęło dwa dni. Powiem wam, wyszło naprawdę smaczne i na dodatek jest zdrowe. Poniżej znajdziecie moją wersję pizzy z kalafiorowym spodem.

Dla 3 - 4 osób (scroll down to English version)
1 średniej wielkości kalafior (wzięłam taki jaki miałam: 1 duży)
1 jajko (ja użyłam 2 jajka, bo uważałam iż ciasto jest za bardzo sypkie, myślę że 1 jajko i 1 białko wystarczyłoby, z dwoma jajkami ciasto wyszło wilgotne i moim zdaniem takie powinno być)
80 g startego drobno sera parmezan (użyłam Formaggio Mix)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku (zrezygnowałam)
oliwa

3 łyżki pasty paprykowo-pomidorowej (przepis tutaj)
3 - 4 plastry szynki
1 mała żółta papryka, pokrojona w krążki
3 małe pomidory pokrojone w plastry
100 g sera mozzarella, pokrojony w plastry
1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w krążki
4 - 5 gałązek natki pietruszki, grubo posiekana

Kalafior umyj, osusz, podziel na różyczki, pokrój na mniejsze kawałki. Blachę do zapiekania wysmaruj oliwą, połóż kalafior, skrop oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni z termoobiegiem Celsjusza przez 15 minut. Rozdrobnij kalafior w mikserze, ma przypominać ryż, przełóż na miskę wyłożoną gazą, zawiń kalafior w gazę i wyciśnij wodę z kalafiora. Wyciśnij naprawdę dobrze, kilka razy. Wymieszaj kalafior z jajkiem, serem parmezan i ziołami prowansalskimi, dopraw solą i pieprzem. Przełóż masę kalafiorową na blachę do pieczenia pizzy, wstaw do piekarnika i piecz 15 - 20 minut. Upieczony spód pizzy posmaruj pastą pomidorowo-paprykową, połóż szynkę, paprykę, pomidory, ser mozzarella i czerwona cebulę, dopraw solą i pieprzem. Piecz pizzę przez 15 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Posyp natką pietruszki.
W oryginale najpierw rozdrabniamy kalafior w mikserze, potem pieczemy. Zrobiłam odwrotnie, bo mam mały mikser i blender.

Inne warianty pizzy kalafiorowej proponowane przez Olenę:
1. serowa; np. 70 g sera cheddar, 70 g sera mozzarella, 70 g sera parmezan, drobno starty
2. śródziemnomorska pizza; sos pomidorowy, papryka, pomidory, oliwki, czerwona cebula, ser feta i natka pietruszki
3. kurczak i papryka; sos pomidorowy, plastry grilowanej piersi z kurczaka, oliwki,czerwona cebula i ser.

Oryginalny przepis znajdziecie na blogu IFoodReal Clean Eating Recipes.
Inny przepis Cauliflower Pizza Base.

Today I recommend a pizza with the cauliflower dough. The cauliflower pizza crust was developed by Olena. As she writes, it took two days. Let me tell you: cauliflower pizza crust is really tasty and  concomitantly healthy. Below you will find my version of pizza with cauliflower crust.

For 3 - 4 people

1 medium cauliflower (I took 1 large)
1 egg (I've used 2 eggs, because the dough was too loose, I think 1 egg and 1 white egg are enough, with two eggs crust was moist and in my opinion it should be)
80 g finely grated Parmesan cheese (I used Formaggio Mix)
1 teaspoon Provence Herbes
salt and pepper to taste (I didn't add)
olive oil
 

3 tablespoons tomato pepper paste (recipe here)
3 - 4 slices of ham
1 small yellow pepper, sliced ​​into rings
3 small tomatoes sliced
100 g mozzarella cheese, cut into slices
1/2 red onion, sliced ​​into rings
4 - 5 sprigs of parsley, coarsely chopped

Wash cauliflower, dry, divide into florets, cut into smaller pieces. Grease baking pan with olive oil, place the cauliflower,
sprinkle with olive oil and bake in preheated oven to 190 degrees Celsius with air flow for 15 minutes. Flake cauliflower in a blender, it should resemble the rice. Then transfer cooked cauliflower to a bowl lined with cheesecloth. You can also use a linen tea towel like this one. Wrap cauliflower in cheesecloth and  squeeze out the liquid as much as you can with other hand. Squeeze really well, quite a few times. Mix cauliflower with egg, parmesan cheese and Provence herbes and season with salt and pepper. Put the cauliflower crust on a pizza baking pan, put in the oven and bake for 15 - 20 minutes. Spread baked pizza base of the tomato pepper paste, put ham, peppers, tomatoes, mozzarella cheese and red onion, season with salt and pepper. Bake the pizza for 15 minutes in the preheated oven to 190 degrees Celsius. Sprinkle with parsley.

Orginally first cauliflower was flaked in a blender, then baked. I did the opposite, because I have a small mixer and a blender.

Other variants of cauliflower pizza proposed by Olena:
1. cheese; for example: 70 g cheddar cheese, 70 g mozzarella cheese, 70 g parmesan cheese, finely grated
2. Mediterranean pizza; tomato sauce, peppers, tomatoes, olives, red onion, feta cheese and parsley
3. chicken and papper pizza; tomato sauce,
sliced grilled chicken breast, olives, red onion and cheese.
 

I found the original recipe on the blog IFoodReal Clean Eating Recipes.