Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 25 lipca 2015

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym. Sponge cake roulade with apple mousse.



Sezon na papierówki, w ogrodzie mojej mamy urodzaj obfity. Trzeba skorzystać koniecznie, jeżeli ekologiczne. Upiekłam więc prostą roladę biszkoptową z musem jabłkowym.

Biszkopt
5 jajek
5 czubatych łyżek cukru
3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej*
2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej lub bezglutenowej skrobi pszennej*
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia*

Mus jabłkowy
1 kg pokrojonych  obranych papierówek
130 g cukru
3 łyżki wody

3 łyżki żelatyny 
kilka łyżek konfitury porzeczkowej

Polewa czekoladowa
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu'
1 +1/2 łyżki mleka
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  
blacha o rozmiarach  28 cm x 20 cm

W garnku umieść jabłka, cukier i wodę, smaż około 10 minut aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstaw do ostygnięcia. 
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito. Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj żółtka i ubijaj znowu na sztywno. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wylej ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz ciasto 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Wyjmij ciepłe ciasto z piekarnika, odstaw na 5 minut. Wyjmij ciasto z blachy i zwiń w rulon, zawiń w bawełniany ręcznik i odstaw na 40 minut. Potem usuń delikatnie pergamin.
3 łyżki żelatyny wymieszaj z 5 łyżkami wody, lekko podgrzej, aż żelatyna się rozpuści. Wymieszaj z musem jabłkowym. Mus wstaw do lodówki na kilka minut. Tężejący mus wyłóż na ciasto, z jednej strony połóż konfiturę porzeczkową wzdłuż dłuższej krawędzi na szerokość 1 cm, w odległości 1 cm od brzegu. Zwiń ciasto delikatnie w rulon. Przełóż na talerz. 
Czekoladę rozpuść z miodem i mlekiem. Udekoruj ciasto polewą czekoladową używając do tego widelca. Ciasto przechowuj w lodówce. 

Sponge cake
5 eggs
5 heaped tablespoons of sugar 

3 heaped tablespoons of potato starch
2 heaped tablespoons of corn starch or gluten-free wheat starch*
1 teaspoon of gluten-free baking powder*

Applesauce
1 kg of peeled chopped
pulpwood apple
130 g of sugar
3 tablespoons of water
 

3 tablespoons of gelatin
a few tablespoons of currant jam

Chocolate Icing
50 g of dark chocolate
1 tablespoon of honey '
1 + 1/2 tablespoons of milk

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
baking tray, size: 28 cm x 20 cm
 
In a saucepan, place the apples, sugar and water, cook about 10 minutes until apples begin to crumble (break up). Set aside to cool. Mix flour with baking powder, sift. Whisk egg whites with sugar stiffly. Add egg yolks and whisk to stiff again. Add flour and mix thoroughly. Pour dough into a baking tray lined with parchment paper. Bake cake for 15 minutes at 170 degrees Celsius without air flow. Remove the warm cake from the oven, allow to sit for 5 minutes. Remove the cake from the baking tray and fold into a roll, wrap in cotton towel and let stand for 40 minutes. Then gently remove the parchment. 

3 tablespoons of gelatin mix with 5 tablespoons of water, heat until gelatin is dissolved. Stir with applesauce. Put apple mousse in the fridge for a few minutes. Lay off the hardening mousse on the cake, on the one hand lay currant jam along the long edge, at a distance of 1 cm from the edge. Gently fold the cake and mousse into a roll. Transfer to a plate.  
Melt chocolate with honey and milk. Decorate the roulade with a chocolate icing using a fork. Store the cake in fridge.