Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

sobota, 1 marca 2025

Tarta z borówkami. Blueberry tart.

 


/scroll down to English version/

spód - ciasto kruche
220 g miksu mąk bezglutenowych
80 g bezglutenowej mąki ryżowej
1 jajko
180 g masła
2 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, cukier, jajko, kwaśną śmietanę i sól, wszystko wyrób na gładkie jednolite ciasto. Wyłóż równomiernie ciasto na blachę, wstaw ciasto do lodówki, schłódź około 30 – 45 minut. Nakłuj widelcem. Piecz w nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem piekarniku przez 10 minut.

350 g mrozonych borówek
500 g gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
3 - 4 jajka

Borówki nie rozmrażaj całkowicie, odsącz płyn. Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem i roztrzepanymi jajkami. Borówki (zostaw 150 g do dekoracji) wysyp na podpieczony spód, polej masą smietanowo-jajeczną. Na wierzchu poukładaj resztę borówek. Piecz ciasto w nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem piekarniku przez 50 - 60 minut.


bottom - shortcrust pastry 
220 g gluten-free flour mix
80 g gluten-free rice flour
1 egg
180 g butter
2 tablespoons sugar
3 tablespoons sour cream
pinch of salt

Chop cold butter, add flour, sugar, egg, sour cream and salt, knead everything into a smooth, uniform dough. Spread dough evenly on a baking sheet, put the dough in the fridge, chill for about 30 - 45 minutes. Prick with a fork. Bake in an oven preheated to 170 degrees with air flow for 10 minutes.

350 g frozen blueberries
500 g thick sour cream
3 tablespoons sugar
3 - 4 eggs

Do not defrost the blueberries completely, drain liquid. Mix sour cream with the sugar and beaten eggs. Sprinkle blueberries (leave 150 g for decoration) onto the pre-baked base, pour over the cream-egg mixture. Arrange the remaining blueberries on top. Bake cake in an oven preheated to 180 degrees with air flow for 50-60 minutes.



Brak komentarzy: