Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 18 kwietnia 2020

Cytrynowe serniki bez pieczenia. No bake Lemon Cheesecakes.



/scroll down to English version/
7 - 8 sztuk
500 g białego sera, mielony
2 bezglutenowe galaretki cytrynowe z cukrem na 500 ml
1 bezbarwna galaretka cytrusowa z cukrem na 500 ml
700 ml wrzącej wody

gorzka czekolada do dekoracji

Galaretki zalej wrzącą wodą, mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do schłodzenia. Do letniej galaretki dodaj biały ser i zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę. Przelej masę serową do foremek, najlepiej silikonowych. Wstaw do lodówki na klika godzin, by serniki stężały. Przed podaniem foremkę na chwilę włóż do gorącej wody, by łatwo wyjąć sernik z foremki. Gotowe.

Zobacz także/See also:
Galaretki ze świeżych owoców. Fresh fruit jelly.

7 - 8 pieces
500 g white/cottage cheese, ground
2 gluten-free lemon jellies with sugar per 500 ml
1 colorless citrus jelly with sugar per 500 ml
700 ml boiling water


dark chocolate to decoration

Pour jelly with boiling water, stir until dissolved. Set aside to cool. Add the white cheese to the lukewarm jelly and blend until smooth. Pour cheese mass into molds, preferably silicone ones. Put in the fridge for a few hours to gel the cheesecakes. Before serving, put the mold in hot water for a while to easily remove the cheesecake from the mold.