Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 1 maja 2019

Dlaczego warto jeść miechunkę peruwiańską? Why should we eat physalis (goldenberry)?

This article will be in Polish only, at the bottom of the article are links to a similar topic in English. 
Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie. 

Miechunka jadalna (peruwiańska), znana także jako physalis, wiśnia peruwiańska, rodzynek brazylijski, jagoda peruwiańska, wenezuelskie topo-tono, czy złota jagoda Inków, pochodzi z Ameryki Południowej z regionu wyznaczonego granicami państw: Boliwia, Peru, Kolumbia i Ekwador. Rozprzestrzeniła się na cały świat i jest uprawiana w: Australii i Nowej Zelandii, Wyspach Brytyjskich, Hawajach, Karaibach, Wyspach Galapagos, a także w wielu regionach Afryki, Azji i Polinezji, a także w Polsce.

Miechunka jadalna to bylina z rodziny psiankowatych, czyli bliska kuzynka pomidora, papryki i bakłażana.
Owoc miechunki peruwiańskiej, to żółto-pomarańczowa jagoda wielkości pomidora koktajlowego ukryta w jasnobrązowej „papierowej” otoczce.

Owoce miechunki peruwiańskiej odznaczają się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem z nutą goryczki, który może przypominać smak agrestu, kiwi lub ananasa. Jeszcze innym osobom owoc miechunki w smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczy.

Ze względu na swoje właściwości odżywcze miechunka peruwiańska została zaliczona do kategorii superfurits (super owoców), czyli grupy owoców cechujących się unikalnymi i potwierdzonymi właściwościami odżywczymi .

Złota jagoda Inków to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnych cukrów - glukozy - a także witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia, cynku i fosforu. Zawiera polifenole i karotenoidy, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Porcja 100 g świeżych owoców miechunki jadalnej dostarcza około 70 kcal.

Witaminy w 100 g owocu

Witamina C - 11,10 mg
Tiamina (wit. B1) - 0,110 mg
Ryboflawina (wit. B2) - 0,040 mg
Niacyna (wit. B3) - 2,800 mg
Witamina A - 720 IU

Minerały w 100 g owocu

Wapń - 9 mg
Żelazo - 1 mg
Fosfor - 40 mg

Zawarta w miechunce witamina C (kwas askorbinowy) to silny przeciwutleniacz, neutralizujący wolne rodniki i zapobiegający starzeniu się naszego organizmu. Kwas askorbinowy wspomaga układ krwionośny (uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie) oraz wzmacnia stawy i kości. Może także wspierać nasz organizm w walce z przeziębieniami i infekcjami. Ponadto jest kluczowym składnikiem w produkcji kolagenu, który pomaga w naprawie i produkcji komórek, tkanek, narządów i naczyń krwionośnych.

Miechunka to także skarbnica witaminy A, która również wzmacnia układ odpornościowy i wpływa na prawidłowy stan skóry. Ponadto odgrywa bardzo ważną rolę w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A bierze udział w procesie tworzenia rodopsyny – barwnika obecnego w pręcikach siatkówki oka, który daje możliwość widzenia po zmroku i przy słabym oświetleniu.

Owoce miechunki peruwiańskiej są także źródłem witamin z grupy B (B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 - niacyna), które zwiększają odporność na stres, poprawiają sprawność intelektualną, nastrój i stan zdrowia psychicznego.

Miechunka zawiera także wapń i spore ilości fosforu - pierwiastki mineralne, które współuczestniczą w mineralizacji kości i zębów.

Złote jagody są bogate w witaminę K, witaminę rozpuszczalną w tłuszczach zaangażowaną w metabolizm kości. Najnowsze dowody sugerują, że witamina K powinna być przyjmowana wraz z witaminą D dla optymalnego zdrowia kości.

Miechunkę powinny jeść osoby, które mają problemy z
układem moczowym. Jej owoce działają moczopędnie, a co za tym idzie – pomagają oczyścić drogi moczowe.

Lekarze zalecają spożywanie miechunki także przy
schorzeniach prostaty, problemach z nerwami – w tym przypadku owoce mają właściwości uspokajające.

Chociaż wiele osób uważa tłuszcze za składnik negatywny, w rzeczywistości ludzie potrzebują różnorodnych niezbędnych kwasów tłuszczowych do prawidłowego funkcjonowania wielu procesów w organizmie. Kwas oleinowy i linolowy w złotych jagodach obniża ilość cholesterolu LDL (złego cholesterolu) w naszym organizmie i przywraca równowagę cholesterolu, aby zapewnić zdrowe serce.

Badania naukowe owoców wykazały w nich zawartość polifenoli i karotenoidów, które mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Surowy ekstrakt z owoców działa przeciwzapalnie i przeciwko rakowi atakującemu wątrobę.

W badaniach in vitro wykazano możliwe działanie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe (związki fenolowe w złotych jagodach blokują wzrost komórek raka piersi i jelita grubego) i właściwości obniżające wysokie ciśnienie krwi. Melatonina znaleziona w roślinie może przyczynić się do zapobiegania lub leczenia chorób związanych ze stresem oksydacyjnym, w tym chorób neurodegeneracyjnych, które często występują w okresie starzenia.

Niektórzy uważają, że zawarte w owocach miechunki pestki mają łagodne działanie oczyszczające, w związku z tym polecane są w przypadku problemów z trawieniem i zaparciami. Owoce miechunki to również bogate źródło pektyn, które działają łagodząco przy chorobach żołądkowo-jelitowych.

Nie często słyszymy o „withanolidach” (withanolides), ponieważ są one dość rzadkie, ale występują w złotych jagodach. Te unikalne związki organiczne, podobne do tych występujących w żeń-szeniu, są silnymi przeciwutleniaczami i środkami przeciwzapalnymi, które mogą wywoływać apoptozę lub automatyczną śmierć komórek (pomagają w regeneracji wątroby). Mogą również spowolnić lub nawet odwrócić rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w całym ciele.

W tradycyjnej medycynie peruwiańskiej wierzono, że jedzenie złotych owoców wspomaga walkę z rakiem, astmą oraz malarią.

W Kolumbii, wywar z liści jest podawany jako diuretyk i lek przeciwastmatyczny. W Afryce, liście są tradycyjnie wykorzystywane na maść do leczenia ran.


Jaką miechunkę kupować w sklepie?

Kupując miechunkę, należy zwrócić uwagę na kolor owoców - powinny być one żółto-pomarańczowe. Żółte i zielone będą niedojrzałe (a co za tym idzie - zbyt kwaśne), z kolei brązowe przejrzałe.

Owoce miechunki są bardzo delikatne i wrażliwe na dotyk, dlatego są sprzedawane wyłącznie w opakowaniu. Przy zakupie trzeba więc koniecznie sprawdzić, czy nie pojawiła się na nich pleśń.

Miechunkę najlepiej przechowywać w lodówce. Bez problemu powinna w niej wytrzymać około dwóch tygodni.


Jak spożywać złote jagdy?

Świeże owoce należy wyjąć z papierowej otoczki i umyć pod bieżącą wodą. Mogą być jadane surowe, gotowane i suszone.

Miechunka może stanowić bazę przetworów - dżemów, konfitur, galaretek itp., a nawet nalewek. Może być również dodatkiem do sałatek, ciast, jak również stanowić dekorację tortów. Świeże owoce są pysznym dodatkiem do porannej owsianki, budyniu, jogurtu czy deseru. Doskonale komponuje się z gorzką czekoladą.
Z kolei suszona miechunka jest zdrową alternatywą dla chipsów, paluszków, krakersów i innych niezdrowych przekąsek.

W Republice Południowej Afryki gdzie są komercyjnie uprawiane, owoce w puszkach i dżem z nich jest powszechnie dostępny w handlu.


Uwaga – nie należy spożywać niedojrzałych owoców, ponieważ mają one w składzie solaninę. To związek, którego zadaniem jest zabezpieczenie rośliny przed szkodnikami, toksyczny również dla ludzi. Solanina spożyta w dużych ilościach może powodować mdłości, wymioty, biegunkę.

Physaline, jeden z głównych składników tej rośliny, w dużych dawkach ma działanie poronne. Kobiety w ciąży powinny do tej rośliny podchodzić ostrożnie.



A oto moje propozycje dań z miechunką(physalis): (klikając na tytuł dania przejdziesz do przepisu)


Related theme in English: