Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 15 marca 2015

Dorsz z bobem i szpinakiem. Cod with fava (broad beans) and spinach.



400 g dorsza, filet
300 g bobu lub edamame (zielona soja)
4 garście szpinaku
sól i pieprz
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku
120 ml wody
80 ml śmietany 
sok z cytryny
oliwa do smażenia

Bób ugotuj w wodzie z dwiema szczyptami soli 20 minut, odcedź. Dorsza skrop sokiem z cytryny, dopraw  solą i pieprzem. Zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 12 minut z termoobiegiem. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek. Dodaj bób i szpinak, wlej wodę i śmietanę. Zagotuj, dodaj bulion i dopraw pieprzem i solą. gotuj około 5 - 7 minut.


400 g of cod fillet
300 g of broad beans or edamame
4 handfuls of spinach
salt and pepper
1 clove of garlic pressed
1 teaspoon  of gluten-free vegetable broth powder
120 ml of water
80 ml of cream
lemon juice
oil for frying

 
Cook broad beans in water with two pinches of salt 20 minutes, drain off. Sprinkle cod with lemon juice, season with salt and pepper. Wrap the cod in aluminum foil and bake in preheated oven to 180 degrees 

12 minutes with air flow. Heat the olive oil in a frying pan, fry the garlic. Add beans and spinach, pour water and cream. Bring everything to the boil, add the broth powder and season with salt and pepper. Cook the dish about 5 - 7 minutes.