Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

poniedziałek, 22 grudnia 2025

Wegański pasztet z soczewicy. Vegan lentil pâté.

 



/scroll down to English version/


200 g soczewicy

100 g białego ryżu
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
1/2 cebuli
1 litr bulionu warzywnego
50 g bezglutenowej bułki tartej
50 g bezglutenowej skrobi kukurydzianej
120 - 140 ml mleka migdałowego
1 łyżeczka curry
sól i piperz do smaku
oliwa do smażenia

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
W między czasie obierz marchewkę i pietruszkę, zetrzyj na duzych oczkach. Gotuj 15 minut w bulionie, Odcedź.
Na pateli zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj curry i wmieszaj. W misce umieść ryż, soczewicę, dodaj cebulę i ugootowane warzywa, wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj bułkę tartą i mąkę oraz mleko migdałowe, znowu dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Foremkę wysmaruj oliwą i wysyp bułką tartą. Do foremki przełóż masę, posyp bułką tartą i piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza z teroobiegiem przez 60 minut.



200 g lentils
100 g white rice
1 large carrot
1 medium parsley
1/2 onion
1 liter vegetable broth
50 g gluten-free breadcrumbs
50 g gluten-free cornstarch
120 - 140 ml almond milk
1 teaspoon curry powder
salt and pepper to taste
oil for frying

Cook the lentils in salted water. Drain and let cool.
Cook the rice in salted water. Drain and let cool.
Meanwhile, peel carrots and parsley and grate them coarsely. Cook in broth for 15 minutes. Drain.
In a pan, sauté finely chopped onion in a pan until translucent. Add curry and stir. Place rice, lentils, onion, and cooked vegetables in a bowl and mix thoroughly. Add breadcrumbs, flour and almond milk, and mix well again. Season with salt and pepper.
Grease baking tin with oil and dust with breadcrumbs. Transfer mixture to the tin, sprinkle with breadcrumbs, and bake in a preheated oven at 170°C (350°F) with air flow for 60 minutes.



Brak komentarzy: