Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

piątek, 19 grudnia 2025

Zupa grzybowa z koperkiem. Mushroom soup with dill.

 


/scroll down to English version/


300 g mrożonych borowików
1 litr bulionu warzywnego
1/2 cebuli, drobno posiekana
4 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
1 srednia pietruszka
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
2 - 3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła klarownego
100 ml słodkiej śmetanki 18%
1 - 2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku

Na oliwie i maśle klarowanym poduś cebulę, około 5 minut. Dodaj czosnek i grzyby pokrojone na kawałki, całość podsmaż około 20 minut. Dodaj koperek i dopraw solą i pieprzem, zameszaj i odstaw.
W międzyczasie gotuj w bulionie ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Gotuj na małym ogniu 15 minut. Dodaj podsmażone grzyby i majeranek. Po 10 minutach gotowania dodaj śmietankę, zagotuj i odstaw.



300 g frozen porcini mushrooms
1 liter vegetable broth
1/2 onion, finely chopped
4 medium potatoes
2 medium carrots
1 medium parsnip
2 cloves garlic, finely chopped
2 - 3 tablespoons chopped dill
2 tablespoons olive oil
3 tablespoons clarified butter
100 ml 18% sweet cream
1 - 2 teaspoons marjoram
salt and pepper to taste

Sauté onion in the oil and clarified butter for about 5 minutes. Add garlic and diced mushrooms and sauté for about 20 minutes. Add dill and season with salt and pepper, stir, and set aside.
Meanwhile, cook diced potatoes, carrots, and parsley/parsnip in the broth. Simmer for 15 minutes. Add the sautéed mushrooms and marjoram. After 10 minutes of cooking add cream, bring to a boil and set aside.


Brak komentarzy: