Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 6 października 2015

Guacamole z granatem i jabłkiem. Pomegranate Apple Guacamole.


2 awokado
1 granat
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
3 łyżki kolendry (6 gałązek), posiekana,
1/3 czerwonej cebuli, pokrojona w drobną kostkę
1 chilli lub jalapeno, drobno posiekane, bez pestek
sok z 1 limonki
1/4 łyżeczki zmielonego kminu

Awokado przekrój na pół, obróć wokół pestki, usuń pestkę. Oddziel miąższ awokado od skórki za pomocą łyżki. Pokrój awokado w kostkę. Dodaj do awokado ziarna granatu, jabłko, kolendrę, czerwoną cebulę i chilli, wymieszaj. Skrop sokiem z limonki, dopraw kminem i ponownie wymieszaj. Możesz podawać po 15 minutach.

2 avocados
1 pomegranate 
1 large apple, diced
3 tablespoons of coriander (6 sprigs), chopped,
1/3 red onion, cut into small cubes
1 jalapeno or chilies, finely chopped, seedless
juice of 1 lime
1/4 teaspoon of ground cumin


Cut in half avocado, turn it around the stone (pit), remove the stone. Separate the avocado pulp from skins with a spoon. Cut the avocado into cubes. Add to the avocado pomegranate seeds, apple, coriander, red onion and chilli, mix all. Sprinkle with lime juice, season with cumin and mix again. You can serve after 15 minutes.

See also / Polecam również

Guacamole na dwa sposoby. Two ways guacamole. 

(Guacamole with mango and pomegranate, Guacamole with pineapple and cucumber)


Bezglutenowa szarlotka jaglana z wiśniami. Gluten-free millet apple pie with sour cherries.



bez jajek, bez cukru, bez mleka, bez glutenu

350 g nieugotowanej kaszy jaglanej
6 jabłek
120 g suszonych daktyli, bez pestek
1 dojrzały banan
120 ml wody
200 g  mrożonych wiśni, bez pestek tortownica o średnicy 22 cm

Daktyle i banana z wodą zmiksuj blenderem. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglaną połącz z zmiksowanymi daktylami i jabłkami, dokładnie wymieszaj. 1/3 część ciasta przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem, ułóż wiśnie i na to resztę ciasta. Piecz szarlotkę w temperaturze 180 stopni Celsjusza (z teromoobiegiem) przez 60 minut. Najsmaczniejsza podawana na ciepło. 

no eggs, no sugar, no milk, no gluten

350 g of uncooked millet
6 apples
120 g of dried dates, without seeds
1 ripe banana
120 ml of water
200 g
of frozen sour cherries, pitted

springform pan, diameter 22 cm

Blend dates and banana with water. Peel apples, grate using large mesh. Connect millet with blended dates and apples, mix thoroughly. 1/3 amount of the dough put in the springform pan lined with parchment paper, place the cherries and the rest of the dough. Bake an apple pie at a temperature of 180 degrees Celsius (with air flow) for 60 minutes. The cake is the most delicious served warm.