Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

niedziela, 29 marca 2020

Sos marinara. Marinara Sauce.




Marinara - włoski sos pomidorowy z dojrzałych pomidorów, cebuli i ziół.
Sos pochodzi z Neapolu, ale rozpowszechnił się na całym świecie za sprawą kuchni włosko-amerykańskiej. Nazwa pochodzi od włoskiego marinaro, czyli marynarza - sos z zawierających dużo kwasu pomidorów był odporny na psucie się i chętnie zabierany na statki. Recepturę pierwszy spisał włoski szef kuchni Antonio Latini i wydał w 1692 i 1694. 


/scroll down to English version/
800 g pomidorów w puszce, krojone
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
szczypta soli
1 - 2 łyżeczki cukru, opcjonalnie

250 g warzywnego makaronu np. z zielonego groszku

Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż około 5 minut. Dodaj pomidory, oregano i bazylię, gotuj na małym ogniu 30 - 40 minut. Pod koniec dopraw solą i cukrem. Jeżeli używasz świeżej bazylii, dodaj ja na końcu, kilka minut przed końcem gotowania sosu.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


800 g canned tomatoes, sliced
1 onion, diced
2 garlic cloves, finely chopped
3 tablespoons olive oil
1 teaspoon dried oregano
1 1/2 teaspoons dried basil or 2 tablespoons chopped fresh basil
pinch of salt
1 - 2 teaspoons sugar, optional

250 g vegetable pasta, e.g. from green peas

Heat oil in a frying pan, add onion and garlic, fry for about 5 minutes. Add tomatoes, oregano and basil, simmer for 30 - 40 minutes. Season with salt and sugar at the end. If you use fresh basil, add it at the end, a few minutes before the end of cooking the sauce.
Cook the pasta according to the instructions on the packaging.

Zapiekanka z kiełbasą i kiszona kapustą. Casserole with sausage and sauerkraut.


/scroll down to English version/
3 - 4 porcje
6 - 7 ziemniaków, obrane pokrojone w plasterki
500 g kiszonej kapusty
1 duża cebula pokrojona w piórka
400 g dobrej jakości polskiej kiełbasy, pokrojona w paski
sól
mielony ostropest
mielona kozieradka

forma do pieczenia o średnicy 25 - 26 cm

Kiszona kapustę przelej wodą i odcedź. Formę wysmaruj oliwą lub masłem. Połóż ziemniaki, posyp solą i wymieszaj. Na to ułóż warstwami: kiszoną kapustę, cebulę i na koniec kiełbasę. Posyp ostropestem i kozieradką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem, przez 60 - 70 minut, aż ziemniaki będą miękkie, piecz przykryte pergaminem.


3 - 4 servings
6 - 7 potatoes, peeled, cut into slices
500 g sauerkraut
1 large onion, cut into feathers
400 g good quality Polish sausage, cut into strips
salt
ground milk (Marian) thistle
ground fenugreek

baking form with a diameter of 25 - 26 cm

Pour sauerkraut with water and strain. Grease baking form with oil or butter. Put the potatoes, sprinkle with salt and mix. Arrange it in layers: sauerkraut, onion and finally sausage. Sprinkle with milk thistle and fenugreek. Bake in a preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow for 60 - 70 minutes until the potatoes are soft, bake covered with parchment.