Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

niedziela, 29 marca 2020

Sos marinara. Marinara Sauce.




Marinara - włoski sos pomidorowy z dojrzałych pomidorów, cebuli i ziół.
Sos pochodzi z Neapolu, ale rozpowszechnił się na całym świecie za sprawą kuchni włosko-amerykańskiej. Nazwa pochodzi od włoskiego marinaro, czyli marynarza - sos z zawierających dużo kwasu pomidorów był odporny na psucie się i chętnie zabierany na statki. Recepturę pierwszy spisał włoski szef kuchni Antonio Latini i wydał w 1692 i 1694. 


/scroll down to English version/
800 g pomidorów w puszce, krojone
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
szczypta soli
1 - 2 łyżeczki cukru, opcjonalnie

250 g warzywnego makaronu np. z zielonego groszku

Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż około 5 minut. Dodaj pomidory, oregano i bazylię, gotuj na małym ogniu 30 - 40 minut. Pod koniec dopraw solą i cukrem. Jeżeli używasz świeżej bazylii, dodaj ja na końcu, kilka minut przed końcem gotowania sosu.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


800 g canned tomatoes, sliced
1 onion, diced
2 garlic cloves, finely chopped
3 tablespoons olive oil
1 teaspoon dried oregano
1 1/2 teaspoons dried basil or 2 tablespoons chopped fresh basil
pinch of salt
1 - 2 teaspoons sugar, optional

250 g vegetable pasta, e.g. from green peas

Heat oil in a frying pan, add onion and garlic, fry for about 5 minutes. Add tomatoes, oregano and basil, simmer for 30 - 40 minutes. Season with salt and sugar at the end. If you use fresh basil, add it at the end, a few minutes before the end of cooking the sauce.
Cook the pasta according to the instructions on the packaging.

Brak komentarzy: