Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

piątek, 6 lutego 2015

Detox - Smoothie z jarmużem i jabłkiem. Detox - Kale Apple Smoothie.


3 porcje  
1 + 1/2 dużego jabłka  
70 g świeżego jarmużu  
400 ml soku marchwiowo jabłkowego bananowego

Jarmuż umyj, usuń twarde łodygi, liście podziel na części. Jabłko umyj, usuń pestki, pokrój w kostkę. W blenderze umieść jabłka, sok i jarmuż. Wszystko zmiksuj. Podawaj świeżo przygotowane.

3 servings
1 + 1/2 large apples
70 g of fresh kale
400 ml of carrot apple banana juice

Wash kale, remove tough stalks, split leaves into parts.
Wash spples, remove seeds, cut into cubes. In a blender place the apples, jucie and kale. Blend all ingredients. Serve smoothie freshly prepared.



Pesto brokułowe. Broccoli pesto.


1 świeży brokuł (500 g)
60 g pistacji lub orzechów włokich
100 ml oliwy
4 gałązki natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki drobno startego sera, mieszanka serów twardych lub starty parmezan (możesz pominąć, gdy masz nietolerancję laktozy)
szczypta soli

Brokuł podziel na części - różyczki. Zagotuj wodę, dodaj brokuł i ponownie zagotuj. Odstaw garnek na bok, brokuł trzymaj w gorącej wodzie 5 minut. Odcedź. 200 g różyczek brokuła posiekaj drobno i odłóż. Resztę brokuła przełóż do blendera. Dodaj oliwę, sok z cytryny, pistacje, czosnek, ser, natkę pietruszki i sól, wszystko zmiksuj na puree. Połącz puree brokułowe z posiekanym brokułem, wymieszaj dokładnie.
Brokułowe pesto możesz wykorzystać do przyrządzenia kanapek z pesto i z plasterkami rzodkiewki.


1 fresh broccoli (500 g)
60 g of pistachios
100 ml of olive oil

4 sprigs fresh parsley
1 large clove garlic, crushed or pressed
juice of 1/2
lemon
3 tablespoons of finely grated cheese, hard cheese mix or grated parmesan (you can skip if you have a lactose intolerance)
pinch of salt

Split broccoli into parts - florets. Boil water, add the broccoli and boil the water again. S
et aside the pot, leave the broccoli in hot water for 5 minutes. Drain off.  Chop 200 g of broccoli florets finely and set aside. Put the rest of the broccoli into the blender. Add the olive oil, lemon juice, pistachios, garlic, cheese, parsley and salt, blend to get puree. Combine the broccoli puree with chopped broccoli, mix thoroughly.
You can used the broccoli pesto to make sandwiches with pesto and sliced radishes.