Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 30 czerwca 2019

Wegański mus czekoladowy. Vegan chocolate mousse.


 
/scroll down to the English version/
2 porcje
150 ml wody(zalewa) od ciecierzycy z puszki, aquafaba
150 g gorzkiej czekolady
2 - 3 łyżki cukru pudru

owoce sezonowe do dekoracji

Czekoladę rozpuść na kąpieli wodnej. Odstaw. Schłodzoną aquafabę ubij na sztywną pianę, około 5 - 6 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą pianę dodaj do czekolady, delikatnie wymieszaj. Przełóż mus do pucharków. Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny. Przed podaniem udekoruj owocami.

2 servings
150 ml water(pouring) from canned chickpeas, aquafaba
150 g dark chocolate
2 - 3 tablespoons icing sugar

seasonal fruits for decoration

Dissolve/melt chocolate in a water bath. Set aside. Whip chilled aquafaba into rigid foam, about 5 - 6 minutes. At the end of whipping add icing sugar. Add whipped foam to chocolate, mix gently. Put the mousse into the cups. Put in the fridge for 3 - 4 hours. Before serving, decorate with fruits.


Sałatka z buraka, ciecierzycy i kiszonego ogórka. Beet Chickpeas Pickled Cucumber Salad.


/scroll down to the English version/
3 porcje
3 pieczone lub ugotowane buraki
250 g ciecierzycy z puszki
3 ogórki kiszone
1 mała czerwona cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
trochę pokruszonego sera koziego, opcjonalnie, nie dodałam

sos
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki syropu z agawy
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek lub olej lniany
sól i pieprz do smaku


Wszystkie składniki dresingu  dokładnie wymieszaj.
Buraki, ogórki pokrój w kostkę. Cebulę w piórka.
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki oprócz sera.
Dodaj sos i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Posyp pokruszonym twarogiem kozim.



3 servings
3 baked or boiled beets
250 g canned chickpeas
3 pickled cucumbers
1 small red onion
2 tablespoons chopped parsley
a little crumbled goat cheese, optional, I didn't add

sauce
1 tablespoon mustard
1/2 teaspoon agave syrup
2 tablespoons lemon juice
4 tablespoons olive oil or flax oil
salt and pepper to taste

Mix all components of the dressing thoroughly.
Cut beetroots and cucumber into cubes. Cut onions in feathers.
Mix all the ingredients of the salad, except cheese.
Add the sauce and gently stir again.
Sprinkle crumbled goat cheese.