Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

niedziela, 30 czerwca 2019

Wegański mus czekoladowy. Vegan chocolate mousse.


 
/scroll down to the English version/
2 porcje
150 ml wody(zalewa) od ciecierzycy z puszki, aquafaba
150 g gorzkiej czekolady
2 - 3 łyżki cukru pudru

owoce sezonowe do dekoracji

Czekoladę rozpuść na kąpieli wodnej. Odstaw. Schłodzoną aquafabę ubij na sztywną pianę, około 5 - 6 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą pianę dodaj do czekolady, delikatnie wymieszaj. Przełóż mus do pucharków. Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny. Przed podaniem udekoruj owocami.

2 servings
150 ml water(pouring) from canned chickpeas, aquafaba
150 g dark chocolate
2 - 3 tablespoons icing sugar

seasonal fruits for decoration

Dissolve/melt chocolate in a water bath. Set aside. Whip chilled aquafaba into rigid foam, about 5 - 6 minutes. At the end of whipping add icing sugar. Add whipped foam to chocolate, mix gently. Put the mousse into the cups. Put in the fridge for 3 - 4 hours. Before serving, decorate with fruits.


1 komentarz:

Natalia Zimniewicz pisze...

Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.