Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 27 czerwca 2015

Dżem agrestowy z miętą. Gooseberry jam with mint.



Zrobiłam dżem z agrestu by cieszyć się tymi owocami dłużej niż tylko w sezonie letnim. Dżem ma smak lekko kwaskowy z nutą mięty. 
Agrest kryje w sobie dużo pożytecznych składników, jeżeli chcesz wiedzieć więcej przeczytaj wpis: Dlaczego warto jeść agrest. Why should we eat gooseberry?

1500 g agrestu
250 ml wody
350 g cukru
300 g cukru trzcinowego
60 g konfiturex (cukier, kwas cytrynowy, pektyna amidowana, może zawierać śladowe ilości: glutenu, soi, mleka, orzechów laskowych) 
8 gałązek świeżej mięty 

6 - 7 słoików o pojemności 150 ml

Miętę umyj, osusz. Pokrój listka mięty na kawałki używając plastikowego noża. Wsyp do garnka agrest i zalej go 250 ml wody. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż owoce będą miękkie, około 10 minut. Dodaj cukier, fix (pektynę) i cały czas mieszaj dżem. Kiedy cukier się rozpuści zwiększ ogień na bardzo duży i gotuj dżem przez około 15 minut, cały czas mieszaj, żeby mikstura się nie przypaliła. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj do dżemu miętę i dokładnie wymieszaj.
Przelej dżem do wysterylizowanych słoików. Słoiki wstaw do garnka wyłożonego kuchennym ręcznikiem. Zalej je wodą do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj jeszcze przez około 15 minut. Wyjmij słoiki z wody i odstaw do całkowitego ostudzenia.

1500 g of gooseberries
250 ml of water 
350 g of sugar 
300 g of cane sugar 
60 g of konfiturex (sugar, citric, amidated pectin, may contain trace amounts of: gluten, soy, milk, hazelnut) 
8 sprigs of fresh mint 

6 - 7 jars, a capacity 150 ml 

Wash mint, dry. Chop the mint leaf into pieces using a plastic knife. Put  gooseberries into the pot and pour 250 ml of water. Cook over low heat until the fruit are tender, about 10 minutes. Add sugar, fix (pectin) and stir jam all the time. When the sugar was dissolved, increase heat to high and cook the jam for about 15 minutes, stirring all the time to not burnt mixture. Remove the pan from the heat. Add mint to jam and mix thoroughly. Pour the jam into sterilized jars. Put the jars into a pot lined with kitchen towel. Pour water to 2/3 of the jars height. Bring water to the boil and cook the jars for about 15 minutes. Remove the jars from the water and allow to completely cool.