Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 26 września 2016

Pizza z cukinią, kukurydzą i serem camembert. Pizza with zucchini, corn and camembert cheese.


2 małe pizze: (scroll down to the English version)
300 g mąki Uni Mix mieszanka na chleb i pizze firmy posiadającej produkty ze znakiem przekreślonego kłosa
180 ml ciepłej wody
12 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Drożdże wymieszaj z pięcioma łyżkami ciepłej wody, cukrem, solą i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj ciepłą wodę i oliwę, wyrób ciasto. Dodaj wyrośnięte drożdże, ponownie wyrób ciasto. Uformuj z ciasta kulę, posyp lekko mąką, odstaw do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Potem rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra, połóż dowolne nadzienie i piecz  w piekarniku.
 
Sos do pizzy:
4 łyżeczki ketchupu, bezglutenowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku rozgnieciony
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki estragonu

Wszystko razem wymieszaj.

1 mała cukinia pokrojona w plastry
6 - 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
4 łyżki kukurydzy z puszki
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w paski
 80 g sera camembert pokrojonego w słupki
oliwa

Cukinię dopraw z sola i pieprzem, podsmaży na niewielkiej ilości oliwy na patelni do grilla, z obu stron po 2 - 3 minuty. Pizzę wysmaruj sosem, na to rozłóż cukinię, czerwoną cebulę, pomidorki i kukurydzę, posyp solą, na wierzchu umieść ser. Skrop wszystko oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 195 stopni C i piec przez 20 minut. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Podawaj pizzę gorącą.


2 small pizza:
300 g gluten-free Mix flour for bread and pizza
180 ml of warm water
12 g of fresh yeast
1 tablespoon olive oil
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon sugar

Mix yeast with five tablespoons of warm water, sugar, salt and a tablespoon of flour, set aside to rise. Sieve the flour, add the warm water and olive oil, knead dough. Add grown yeast and knead the dough again. Form a ball of dough, sprinkle with a little flour and allow to rise for 30 - 40 minutes. Then roll out the dough with a thickness of half a centimeter, put some filling and bake in the oven.


Pizza sauce:
4 teaspoon ketchup, gluten-free
1 teaspoons of tomato paste
1 clove garlic, crushed 

1 teaspoon dried basil
1/2 teaspoon tarragon

Mix everything ingredients of sauce to get
homogeneous sauce.

1 small zucchini sliced
6 - 8 cherry tomatoes, cut in half
4 tablespoons canned corn
1/2 red onion, cut into strips
80 g camembert cheese cut into bars
oil

Sprinkle zucchini with salt and pepper, grill in a little olive oil in a pan on both sides for 2 - 3 minutes. Smear pizza with sauce, put a zucchini, red onion, tomatoes and corn, sprinkle with salt, put the cheese on top. Drizzle everything with olive oil. Bake pizza into the oven preheated to a temperature of 195 Celsius degrees for 20 minutes. After 10 minutes reduce temperature to 180 degrees. Serve pizza hot.