Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 6 stycznia 2020

Zapiekanka z ziemniaków, dyni i boczku. Potato pumpkin and becon casserole.


/scroll down to English version/
4 porcje
500 g ziemniaków (4 sztuki)
500 g obranej dyni
150 g boczku, pokrojony w słupki
4 jajka
100 g śmietany kremówki
200 g kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
odrobina pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki suszonego tymianku

forma do zapiekania o rozmiarach 20 x 24 cm

Ziemniaki ugotuj z szczyptą soli. Obierz i pokrój na duże kostki. Dynię pokrój w duże kostki, tej samej wielkości co ziemniaki. Dynię wymieszaj z ziemniakami i boczkiem, Przełóż do formy od zapiekania. Jajka roztrzep z śmietaną kremówką i kwaśną śmietaną, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i tymiankiem. Polej tym ziemniaki i dynię. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza z termoobiegie, piecz 45 - 50 minut.

4 servings
500 g potatoes (4 potatoes)
500 g peeled pumpkin
150 g bacon, cut into bars
4 eggs
100 g heavy cream 

200 g sour cream
salt and pepper to taste
a pinch of nutmeg
a bit of cayenne pepper
1/2 teaspoon dried thyme

baking dish size 20 x 24 cm

Boil potatoes with a pinch of salt until tender. Peel and cut into large cubes. Cut pumpkin into large cubes, the same size as potatoes. Mix the pumpkin with the potatoes and bacon, Transfer to a baking mold. Beat eggs with heavy cream and sour cream, season with salt, pepper, nutmeg, cayenne pepper and thyme. Pour over the potatoes and the pumpkin. Bake in a preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow, bake 45 - 50 minutes.