Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 14 czerwca 2023

Sernik z truskawkami bez pieczenia. No bake cheesecake with strawberries.

 


/scroll down to English version/

Spód
220g zmielonych herbatników bezglutenowych
100g masła – roztopionego i ostudzonego

Masa serowa
800g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 galaretki w proszku (użyłam galaretki przezroczystej, bez koloru, truskawkowo-waniliowa)
600 - 700 ml gorącej wody
7 - 8 łyżek cukru pudru

Wierzch
około 600 - 700g truskawek umytych, bez szypułek, pokrojonych na kawałeczki
1 galaretka truskawkowa w proszku
400 ml gorącej wody

tortownica o średnicy 26 cm.

Spód: Do zmielonych herbatników dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
Ciasteczkową masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, masę wyrównaj i dociśnij.
Masa serowa: Dwie galaretki zalej 600 - 700 ml gorącej wody, wymieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia.
Śmietankę ubij z cukrem, ale nie na bardzo sztywno.
Do sera dodaj w trzech partiach ostudzoną i tężejącą galaretkę, po każdym dodaniu wymieszaj mikserem do połączenia składników. Dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj mikserem.
Gotową masę serową odstaw do lodówki dosłownie na chwilę, jak będzie tężeć wylej na spód w blaszce i wyrównaj. Wstaw do lodówki na około godzinę.
Wierzch: Truskawkową galaretkę zalej gorącą wodą, mieszaj, aż się rozpuści, odstaw do ostudzenia.
Na schłodzony sernik wyłóż pokrojone truskawki, zalej ostudzoną i tężejącą galaretką, wstaw do lodówki na około 5 - 6 godzin.
Schłodzony sernik ostrożnie wyjmij z blaszki, nożem oddziel ciasto od brzegów blaszki.

Dough
220g ground gluten-free biscuits
100g butter - melted and cooled down

Curd
800g ready-made cheese for cheesecake
300 ml chilled heavy cream 30%
2 jelly powders (I used transparent jelly, no color, strawberry-vanilla)
600 - 700 ml of hot water
7 - 8 tablespoons of icing sugar

Top
about 600 - 700g strawberries, without stalks, cut into pieces
1 strawberry jelly powder
400 ml hot water

cake tin with a diameter of 26 cm.

Dough: Add the melted butter to the ground biscuits and mix thoroughly.
Transfer the cookie mass to a cake tin lined with baking paper, only the bottom, level the mass and press it down.
Cheese mass: : Dissolve two jellies in 600 - 700 ml of hot water, stir until they dissolve. Leave to cool. Whip the cream with sugar, but not very stiff. Add the cooled and coagulating jelly to the cheese in three portions, mix after each addition with a mixer to combine the ingredients. Add whipped cream, mix with a mixer.
Put the ready cheese mass in the fridge for a moment, when the mass begins to solidify, pour it on the dough. Put in the fridge for about an hour.
Top: Dissolve strawberry jelly with hot water (400 ml), stir until it dissolves, leave to cool. Put the sliced strawberries on the cooled cheesecake, pour the cooled and solidifying jelly, put in the fridge for about 5 - 6 hours.
Carefully remove the cooled cheesecake from the tin, use a knife to separate the dough from the edges of the tin.