Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 8 grudnia 2018

Kawowo-czekoladowa pianka z pomarańczową galaretką i granatem (bez cukru). Coffee Chocolate Mousse with Orange Jelly and Pomegranate (no sugar).



/scroll down to the English version/
Kawowo-czekoladowa pianka
310 ml mleka kokosowego, minimum 75%
310 ml mleka z orzechów np. chufa
4 łyżki nasion chia
4 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
60 g gorzkiej czekolady, minimum 70%
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki agar-agar

Galaretka pomarańczowa
300 ml soku pomarańczowego
1 1/2 łyżeczki agar-agar
2 pomarańcze
1 granat, ziarna, opcjonalnie

tortownica o średnicy 22 cm

Pianka: Do garnka wlej mleko kokosowe, mleko z orzechów, dodaj nasiona chia, syrop klonowy i sok z cytryny. Odstaw na godzinę. Po tym czasie zagotuj mleko, dodaj czekoladę i kawę. Gotuj, aż kawa i czekolada się rozpuści. Dodaj agar-agar, wymieszaj i gotuj około 5 -7 minut, aż agar się rozpuści. Odstaw na 15 minut. Przelej do blachy, wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Galaretka pomarańczowa: Sok pomarańczowy podgrzej razem z agar-agar do momentu, aż agar się rozpuści. Obraną pomarańczę podzieloną na cząstki połóż na piance kawowo-czekoladowej, posyp ziarnami granatu. Gdy galareta zacznie tężeć, delikatnie wlej na owoce i piankę kawowo-czekoladową. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Uwaga. Agar-agar rozpuszcza się w 90 - 100 stopni Celsjusza, w przeciwieństwie do żelatyny, którą trzeba rozpuścić w zimnej wodzie i lekko podgrzać.


Coffee chocolate mousse
310 ml coconut milk, minimum 75%
310 ml nuts milk (chufa, almond)
4 tablespoons chia seeds
4 tablespoons maple syrup
1 tablespoon lemon juice
60 g dark chocolate, minimum 70%
3 tablespoons instant coffee
2 teaspoons agar-agar

Orange jelly
300 ml orange juice

1 1/2 teaspoons agar-agar
2 oranges
1 pomegranate, optional

baking mold, diameter 22 cm

Mousse: Pour coconut milk, nut milk, add chia seeds, maple syrup and lemon juice. Set aside for an hour. After this time, boil milk, add chocolate and coffee. Cook until coffee and chocolate are melted. Add agar-agar, stir and cook for 5 to 7 minutes more, until the agar is dissolved. Leave for 15 minutes. Pour mousse into the baking tray, put in the fridge for a minimum of 4 hours.

Orange jelly: Heat orange juice together with agar-agar until the agar is dissolved. Peel the orange and divided into portions, places on a chocolate coffee mousse, sprinkle with pomegranate arils. When the jelly begins to gel, gently pour on the fruit and coffee chocolate mousse. Put in the fridge for about 2 hours.

Note. Agar-agar dissolves in 90 - 100 degrees Celsius, unlike gelatin, which has to be dissolved in cold water and warmed slightly.
 
 




 

Sabzi Polo. Ziołowy ryż po persku. Persian Herb Rice.


/scrolldown to the English version/
400 g ryżu basmati
1000 ml wody
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 małe, młode cebulki, drobno posiekana
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 - 4 łyżki masła klarownego (ghee) lub masło bez laktozy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka szafranu (2 opakowania po 0,12 g)

Ryż przepłucz wodą, aż będzie czysta woda. Zalej wodą i mocz 2 - 3 godziny. Odcedź. Zalej 1000 ml wody i gotuj z solą około 15 minut, aż ryż będzie miękki ( (po zagotowaniu wody gotuj na małym ogniu pod przykryciem). Zdejmij z ognia. Rozpuść na patelni masło i 2 łyżki wody i dodaj szafran, poczekaj, aż szafran się rozpuści. Szafran i masło dodaj do ryżu, dokładnie wymieszaj. Dodaj do ryżu zioła, czosnek i cebulkę, wymieszaj. Podawaj od razu. 

400 g basmati rice
1000 ml water
6 tablespoons chopped parsley
4 tablespoons chopped fresh cilantro
3 tablespoons chopped dill
3 tablespoons chopped chives
2 small, young onions, finely chopped
2 small cloves of garlic, pressed
3 - 4 tablespoons ghee or butter without lactose
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon saffron (2 packs of 0.12 g)

Rinse the rice with water until the water is clear. Pour water and soak 2-3 hours. Drain. Pour 1000 ml of water and cook rice with salt for about 15 minutes until the rice is soft (boil over low heat covered) Take off the heat. Melt the butter and 2 tablespoon of water in a frying pan and add the saffron, wait until the saffron is dissolved. Add the saffron and the butter to the rice, mix thoroughly. Add herbs, garlic and onion to the rice, mix. Serve right immediately.