Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 22 czerwca 2016

Cughetti bolognese (bez zbóż, bez pomidorów). Zughetti bolognese (without grain, without tomatoes).



Dzisiaj przepis na spaghetti bolognese bez makaronu i pomidorów (dozwolone na protokole autoimmunologicznym). Wyszło bardzo smaczne. Na klasyczne spaghetti bolognese zapraszam tutaj: http://.../moje-spaghetti-bolognese-my-spaghetti.html

3 porcje
400 g mięsa mielonego
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę
1 - 2 łyżeczki suszonego oregano
2 łodygi selera naciowego, pokrojony w drobną kostkę
1 marchewka, starta na dużych oczkach 
300 ml bulionu warzywnego bezglutenowego (300 ml gorącej wody + 2 łyżeczki bulionu w proszku)
pieprz i sól
oliwa do smażenia

800 g cukinii, starta jak makaron spaghetti

Na oliwie podsmaż czosnek i cebulkę, dodaj mięso i smaż około 10 minut. Dopraw pieprzem, solą i oregano. Dodaj marchewkę, seler i bulion warzywny. Dokładnie wymieszaj. Wszystko duś pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Potem dodaj cukinię, wymieszaj i gotuj kolejne 7 minut. Podawaj natychmiast.

Polecam:

Cukinia z krewetkami i papryką. Zucchini Noodles with shrimp and bell pepper.


Today, the recipe for spaghetti bolognese no pasta and no tomatoes (permitted on autoimmune protocol). You find classic spaghetti bolognese here:
http://.../moje-spaghetti-bolognese-my-spaghetti.html

3 servings 
400 grams of minced meat 
1 large clove of garlic, finely chopped 
1/2 onion, cut into small cubes 
1 - 2 teaspoons of dried oregano
2 stalk of celery, cut into small cubes 
1 carrot, grated using large mesh
300 ml of vegetable gluten-free broth (300 ml of hot water + 2 teaspoon of bouillon powder) 
pepper and salt 
oil for frying 

800 g zucchini, grated like spaghetti pasta (zoodles)

Fry garlic and onion in olive oil, add meat and fry about 10 minutes. Season with salt, pepper and oregano. Add carrots, celery and gluten-free vegetable broth. Mix thoroughly. Everything simmer, covered, over low heat for about 40 minutes. After add zucchini and cook 7 minutes more. Serve immediately.

Zdrowa sałatka z jarmużem i komosą ryżową. Healthy kale quinoa salad.

  


Przepis na sałatkę i dressing znalazłam na stronie http://www.theclevercarrot.com/, zmieniłam proporcje, nie dodałam kapusty i awokado.

3 porcje
70 g jarmużu (3 garście jarmużu)
100 g nieugotowanej komosy ryżowej
2 czubate łyżki rodzynek
2 czubate łyżki suszonej żurawiny
1 + 1/2 marchewki
1 + 1/2 jabłka, nieobrane
1 + 1/2 granata
4 łyżki pestek dyni

Dressing z imbirem i curry
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki miodu
1 + 1/2 cm kawałek imbiru, obrany i starty
1/2 łyżeczki bezglutenowego curry w proszku
1/2 ząbka czosnku, drobno posiekany
pieprz i sól 

Wszystkie składniki dressingu umieść w małym słoiczku, zakręć i wytrząsaj do uzyskania jednolitego sosu. Dopraw solą i pieprzem. Komosę ryżową ugotuj w wodzie z szczyptą soli, około 10 minut. Odcedź. Jabłko i marchewkę zetrzyj na tarce. Komosę wymieszaj z jarmużem, jabłkiem, marchewką, rodzynkami i suszoną żurawiną. Przełóż na talerze. Posyp ziarnami granatu i pestkami dyni. Polej sałatkę dressingiem.


The recipe of the salad and dressing were found on http://www.theclevercarrot.com/, I changed the proportions, I didn't add cabbage and avocado. 


3 servings
70 g of kale (3 handfuls of kale)
100 g of uncooked quinoa 
2 heaped tablespoons of raisins 
2 heaped tablespoons of dried cranberries 
1 + 1/2 carrot 
1 + 1/2 apples, unpeeled 
1 +1/2 pomegranate
4 tablespoons of pumpkin seeds 

Ginger Curry Dressing
juice of 1/2 lemon 
6 tablespoons of oil 
2 teaspoons of honey 
1 + 1/2 cm of piece ginger, peeled and grated 
1/2 teaspoon of gluten-free curry powder
1/2 clove of garlic, finely chopped 
pepper and salt 

Place all dressing ingredients in a small jar, close the jar and shaken to get a homogeneous sauce. Season with salt and pepper. Cook a quinoa in water with a pinch of salt, about 10 minutes. Drain. Shred apple and carrot using a grater. Stir the quinoa with kale, apples, carrots, raisins and dried cranberries. Transfer to plates. Sprinkle with pomegranate seeds and pumpkin seeds. Pour dressing over salad.