Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 17 listopada 2018

Surówka z brukselki i jarmużu. Brussels Sprouts and Kale Salad.


4 - 6 porcji
300 g brukseki, poszatkowana
90 g jarmużu, umyty, usunięte łodygi i poszatkowany
1/2 dużej cebuli, pokrojona w małą kostkę
100 g migdałów, grubo posiekane
8 - 10 suszonych fig, pokrojone w ćwiartki
5 łyżek sera parmigiano reggiano, w płatkach

dressing/sos
5 łyżek oliwy pierwszego tłoczenia
sok z 1/2 cytryny (około 2 1/2 łyżki)
1 łyżka octu balsamicznego bezglutenowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Wszystkie składniki dressingu umieść w małym słoczku, zamknij i dobrze wytrząśnij.
W misce umieść poszatkowaną brukselkę i jarmuż oraz cebulę, dodaj dressing i dokładnie wymieszaj. Dodaj migdały, suszone figi i ser, wymieszaj. Odstaw na 45 minut, potem serwuj.

4 - 6 servings
300 g
Brussels sprouts, shredded
90 g kale, washed, removed stalks and shredded
1/2 large onion, cut into small cubes
100 g almonds, coarsely chopped
8 - 10 dried figs, cut into quarters
5 tablespoons parmigiano reggiano cheese, flakes

dressing
5 tablespoons virgin olive oil
1/2 lemon juice (about 2 1/2 tablespoons)
1 tablespoon gluten-free balsamic vinegar

1 clove of garlic, pressed
1/4 teaspoon hot paprika powder
salt and freshly ground pepper to taste


Put all dressing ingredients in a small jug, close and shake well.
In a bowl, place the shredded Brussels sprouts, kale and onions, add the dressing and mix thoroughly. Add almonds, dried figs and cheese, mix. Set aside for 45 minutes, then serve.