Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 22 lutego 2015

Sałatka brokułowa z tofu, migdałami i sosem majonezowo - jogurtowym. Broccoli salad with tofu, almonds and mayonnaise yogurt sauce.


Ta sałatka powstała na bazie znanej sałatki z brokułem, serem feta i migdałami.  Zastąpiłam fetę tofu. Sałatkę podaje się w wersji warstwowa lub wymieszane składniki polane dressingiem i posypane prażonymi migdałami.
To moje pierwsze danie z tofu. Zanim przyrządziłam danie, poczytałam trochę w internecie jak przyrządzać tofu. Weganie twierdzą, że najsmaczniejsze jest tofu marynowane i wędzone. Ja kupiłam tofu klasyczne, które jest bezsmakowe. Spróbowałam i rzeczywiście nie ma smaku, ale wcale nie jest złe, używam mało soli więc dla mnie jest smaczne nawet niemarynowne w zestawie z dobrym dressingiem. 
Trochę informacji o tofu i propozycje marynat znajdziecie na stronie Pełna lodówka - Jak jeść tofu: marynowanie. Sałatka z tofu jest bardziej lekkostrawna niż z serem feta. I od dzisiaj właśnie tak będę już przyrządzać tę sałatkę, z tofu.
A teraz już przepis:

Sałatka, dwie porcje
300 g brokułu
180 g klasycznego tofu, w oryginale ser feta
2 +1/2 łyżki płatków migdałowych

Dressing
3 łyżki majonezu bezglutenowego/wegańskiego
3 łyżki jogurtu greckiego/wegańskiego
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, nie ma w oryginalnym przepisie
świeżo zmielony pieprz

Marynata do tofu - nie ma w oryginalnym przepisie z feta:
5 łyżek oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę 
świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki marynaty połącz i dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem. Tofu pokrój w dużą kostkę, umieść w słoiku i zalej marynatą. Odstaw na godzinę. Potem odcedź.
Wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem.
Migdały upraż na suchej patelni 2 - 3 minuty, ciągle mieszaj by się nie przypaliły.
Brokuł ugotuj w wodzie z dwiema szczyptami soli, 5 minut. Odcedź. W naczyniu umieść dwie łyżki dressingu, potem brokuł, na to marynowane tofu, polej dwoma łyżkami dressingu i posyp uprażonymi migdałami.


Salad, two servings 
300 g of broccoli 
180 g of classical tofu, in the orginal recipe - feta cheese
2 + 1/2 tablespoons of flaked almonds 

Dressing 
3 tablespoons of gluten-free mayonnaise / vegan 
3 tablespoons of Greek yogurt / vegan 
1 large clove garlic, pressed 
1 tablespoon of lemon juice
1 teaspoon of dried parsley, no in the original recipe 
freshly ground pepper

Marinade for tofu - no in the original recipe with feta: 

5 tablespoons of olive oil 
1 tablespoon of lemon juice 
2 cloves of garlic, pressed 
freshly ground pepper

Combine all the marinade ingredients and mix well, season with pepper. Cut tofu into large cubes, place in a jar and pour the marinade. Set aside for one hour. Then drain.
Combine all dressing ingredients and mix well, season with pepper. 
Roast the almonds in a dry pan 2 - 3 minutes, stirring constantly to not burn. 
Cook broccoli in water with two pinches of salt, 5 minutes. Drain off. In a bowl, place two tablespoons of dressing, the broccoli, then the marinated tofu, pour two tablespoons of the dressing and sprinkle with the roasted almonds.

http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wielki-post-2015 




Przepis bierze udział w akcji Wielki Post, klikając na baner przejdziesz do strony z przepisami biorącymi udział o akcji.