Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 10 grudnia 2015

Porada dla poczatkujących w gotowaniu.

Jeżeli twój budżet jest skromny, masz małe doświadczenie w gotowaniu i chcesz się zdrowiej odżywiać, mięso zamiast smażyć - piecz w worku foliowym do pieczenia lub ugotuj, najlepiej przygotuj sobie danie na dwa dni. Warto doprawić mięso ziołami i przyprawami (rozmaryn, tymianek, majeranek, oregano, kmin, curry, kurkuma, czosnek no i oczywiście sól i pieprz) -  wzbogacisz aromat. Jeżeli lubisz sos to najlepiej nadaje się do tego wywar z karkówki, smażysz na oliwie karkówkę z cebulą po dwie - cztery minuty z każdej strony, potem podlewasz co jakiś czas mięso niewielka ilością wody i dusisz pod przykryciem 40 minut, sos wystarczy doprawić solą i nie trzeba zagęszczać mąką; zdrowiej bez mąki. Cebulka dodaje aromatu.
Mięso podawaj z ugotowanym lub upieczonym warzywem (polecam brokuł, kalafior, buraczki, pietruszkę, marchewkę, fasolkę); z surówką lub sałatką warzywną, ale taką przygotowaną w domu bez chemii. Ziemniaki nie powinny być podstawą żywienia, podaj kawałek mięsa z podwójną ilością warzyw. Do obiadu możesz podać cukinię, wystarczy pokroić w plastry, doprawić solą i smażyć na grillowej patelni kilka minut. Nie zapomnij zjeść od czasu do czasu usmażoną wątróbkę.
Na obiad możesz też podać zupy warzywne z wywarem na kościach i wkładką mięsną. 


Pamiętaj, gdy gotujesz zupy, nie wrzucaj do garnka wszystkich warzyw, jeżeli chcesz zachować jak najwięcej witamin. Najpierw umieść warzywa, które gotują się dłużej - ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, fasolka szparagowa, groch, fasola, groszek oraz mięso lub olej/masło (niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach). Gotujemy 20 - 30 minut potem dopiero dodajemy brokuł, brukselkę jarmuż (wystarczy gotować 6 - 7 minut), kalafior i por, paprykę (10 minut), szpinak (3 minuty), liście kalarepy (5 minut), kalarepę i kapustę (15 minut), zielone szparagi ( 6 - 8 minut)  i białe szparagi (12 - 15 minut). Brokuł i brukselkę gotuj odkrytą, zachowają zielony kolor i ulotni się nieprzyjemny zapach. Mrożone warzywa gotujemy tylko od 10 do 15 minut, wsypujemy zmrożone do gotującej się wody. Do zup zamiast bulwy selera stosuje seler naciowy, który mogę wykorzystać również do sałatek, wystarczy 2 - 3 łodygi. Preferujesz zdrowe odżywianie to nie rób zup z zasmażką, to naprawdę niepotrzebny wypełniacz.
Mięso dobrze wypłucz w zimnej wodzie przed dodaniem do garnka. Na początku gotowania musisz też zebrać tworzącą się pianę.
Smak zupy możesz poprawić dodając bulion w proszku. O dobrych bulionach w proszku przeczytasz tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2015/09/kostkom-rosoowym-mowimy-nie.html

Polecam też smaczne przepisy na gulasz w kilku wersjach: 


A na deser polecam owoc bez dodatków: jabłko, grejpfrut, kaki, granat, figę, wiśnie, jagody, borówki, maliny, porzeczki, awokado, agrest =  to te najzdrowsze. Nie przepadasz za awokado, dojrzałe pokrój w kostkę i dodaj do niego pokrojone w kostkę słodkie jabłko, wymieszaj i zajadaj. Warto też przygotować od czasu do czasu guacamole z awokado. Inny sposób na podanie owoców to salsa. Kilka przepisów znajdziesz na moim blogu, wystarczy wybrać etykietę salsa lub guacamole.

Jeżeli twoje śniadanie wygląda tradycyjnie i jesz kanapki, to posypuj je kiełkami, cenne to kiełki brokuła i soczewicy. Masz dość wędlin z chemią? Możesz kupić schab bez kości, natrzeć czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, posypać rozmarynem lub majerankiem i piec w worku foliowym przez 70 minut w 180 - 190 stopniach Celsjusza. Zimny, upieczony schab kroisz w plastry i gotowe. 

Oczywiście witarianie powiedzą, że najzdrowsze jest wszystko surowe. Tyle, że mój żołądek nie wytrzyma tego.

Talerz obfitości. Plate of abundance.


Dzisiaj bogactwo witamin i substancji potrzebnych naszemu organizmowi. Taki bogaty talerz - mam na myśli sałatkę - podawana jest u nie na obiad dwa razy w tygodniu. A pozostałe dni to kawałek mięsa lub ryby i warzywo oraz zupy warzywne (z zawartością odrobiny tłuszczu, bo niektóre witaminy potrzebują go).

2 - 3 porcje
1 dojrzałe awokado /scroll down to the English version/
2 duże buraki, upieczone
1 duże kaki, persymona lub czerwony grejpfrut
150 g tofu
2 garście migdałów i orzechów laskowych
1 główka sałaty lodowej

dressing
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ostrej musztardy bezglutenowej
pieprz do smaku
alergeny: gorczyca

Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i wymieszaj. Sałatę lodową poszarp na kawałki, przełóż na talerz. Buraki, awokado, kaki i tofu pokrój w kostkę. Wszystkie składniki sałatki połóż na sałacie. Polej sałatkę dressingiem.
Jeżeli zamiast kaki przygotujesz sałatkę z grejpfrutem, obierz go i podziel na cząstki.


jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść awokado zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2014/09/dlaczego-warto-jesc-awokado-why-should.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść buraczki zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2014/10/dlaczego-warto-jesc-czerwone-buraki-why.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść kaki zajrzyj tutaj: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/owoc-kaki-czyli-persymona-zabija-komorki-rakowe_38540.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść orzechy zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2014/12/dlaczego-warto-jesc-migday-i-inne.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść zielone warzywa liściaste zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2015/01/dlaczego-powinnismy-jesc-zielone.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść grejpfrut zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2014/11/dlaczego-warto-jesc-grejpfrut-why.html

2 - 3 servings
1 ripe avocado
2 large beets, baked
1 large persimmon and red grapefruit
150 grams of tofu
2 handfuls of almonds and hazelnuts
1 head of iceberg lettuce

dressing
juice of half an orange

2 tablespoons of oil
1 teaspoon of hot gluten-free mustard
pepper to taste
allergens: mustard

 
Combine all dressing ingredients together and mix well. Shred iceberg lettuce into pieces, put on a plate. Cut beets, avocado, kaki and tofu into cubes. Put all the ingredients salad on lettuce. Pour salad dressing.
If you prepare a salad with grapefruit, peel and divide it into segments.