Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

czwartek, 10 grudnia 2015

Talerz obfitości. Plate of abundance.


Dzisiaj bogactwo witamin i substancji potrzebnych naszemu organizmowi. Taki bogaty talerz - mam na myśli sałatkę - podawana jest u nie na obiad dwa razy w tygodniu. A pozostałe dni to kawałek mięsa lub ryby i warzywo oraz zupy warzywne (z zawartością odrobiny tłuszczu, bo niektóre witaminy potrzebują go).

2 - 3 porcje
1 dojrzałe awokado /scroll down to the English version/
2 duże buraki, upieczone
1 duże kaki, persymona lub czerwony grejpfrut
150 g tofu
2 garście migdałów i orzechów laskowych
1 główka sałaty lodowej

dressing
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ostrej musztardy bezglutenowej
pieprz do smaku
alergeny: gorczyca

Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i wymieszaj. Sałatę lodową poszarp na kawałki, przełóż na talerz. Buraki, awokado, kaki i tofu pokrój w kostkę. Wszystkie składniki sałatki połóż na sałacie. Polej sałatkę dressingiem.
Jeżeli zamiast kaki przygotujesz sałatkę z grejpfrutem, obierz go i podziel na cząstki.


jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść awokado zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2014/09/dlaczego-warto-jesc-awokado-why-should.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść buraczki zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2014/10/dlaczego-warto-jesc-czerwone-buraki-why.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść kaki zajrzyj tutaj: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/owoc-kaki-czyli-persymona-zabija-komorki-rakowe_38540.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść orzechy zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2014/12/dlaczego-warto-jesc-migday-i-inne.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść zielone warzywa liściaste zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2015/01/dlaczego-powinnismy-jesc-zielone.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść grejpfrut zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2014/11/dlaczego-warto-jesc-grejpfrut-why.html

2 - 3 servings
1 ripe avocado
2 large beets, baked
1 large persimmon and red grapefruit
150 grams of tofu
2 handfuls of almonds and hazelnuts
1 head of iceberg lettuce

dressing
juice of half an orange

2 tablespoons of oil
1 teaspoon of hot gluten-free mustard
pepper to taste
allergens: mustard

 
Combine all dressing ingredients together and mix well. Shred iceberg lettuce into pieces, put on a plate. Cut beets, avocado, kaki and tofu into cubes. Put all the ingredients salad on lettuce. Pour salad dressing.
If you prepare a salad with grapefruit, peel and divide it into segments.


 

Brak komentarzy: