Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 10 lutego 2015

Detox - smoothie z liśćmi rzodkiewki i nektarynką. Detox - smoothie with radish leaves and nectarines.


Ten koktajl powstał tylko dlatego, że miałam w lodówce rzodkiewkę.

2 porcje
garść szpinaku
20 listków rzodkiewki
250 ml soku marchwiowego
2 nektarynki, pokrojone w kostkę
1 łyżka miodu

Umyj szpinak, liście rzodkiewki i nektarynki. W blenderze umieść szpinak, liście rzodkiewki i sok marchwiowy, zmiksuj. Dodaj nektarynki i miód, ponownie zmiksuj na puree. Podawaj świeżo przygotowane.

2 servings
handful of spinach
20 leaves of radish
250 ml of carrot juice
2 nectarines, diced
1 tablespoon honey

Wash spinach, radish leaves and nectarines. In a blender, place the spinach, the radish leaves and carrot juice, blend. Add nectarines and honey, blend until you get puree. Serve freshly prepared.


http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zdrowa-przekaska 

Przepis bierze udział w akcji Zdrowa Przekąska, klikając na obrazek przejdziesz do strony z przepisami biorącymi udział w akcji.


Sola i tęczowa surówka. Sola and rainbow salad.


2 porcje, przygotowanie 40 minut
350 g sola, filety
oliwa do smażenia
sok z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz

Tęczowa sałatka 3 porcje
1 duży ugotowany lub upieczony burak (gotowane buraki bez dodatków dostępne w lidl)
1 + 1/2 dużej marchewki
2 garście szpinaku
25 g kiełek rzodkiewki

Dressing
3 łyżki jogurtu greckiego (możesz zastąpić oliwą)
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
3/4 łyżki musztardy bezglutenowej
3/4 łyżeczki miodu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
świeżo zmielony pieprz do smaku

Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, odstaw na pól godziny.
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.
Marchewkę i szpinak umyj, osusz. Szpinak pokrój na cienkie paski. Buraka i marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Marchewkę zetrzyj na samym końcu, by nie ściemniała. Wymieszaj marchewkę z szpinakiem, kiełkami i burakiem. Przełóż sałatkę na talerze i skrop dressingiem.
Rybę usmaż na oliwie, około 6 minut.
Dressing możesz przygotować bez jogurtu, zamiast tego użyj więcej oliwy.

2 servings, 40 minutes
350 g sola fish, fillets
oil for frying
lemon juice 

salt and freshly ground black pepper

Rainbow Salad 3 servings
1 large cooked or baked beetroot (boiled beets without additions available in lidl shop)
1 + 1/2 large carrot
2 handfuls of spinach

25 g of radish sprout

Dressing
3 tablespoons of Greek yogurt
3 tablespoons of olive oil
2 tablespoons of lemon juice
3/4 tablespoons of mustard gluten-free
3/4 teaspoon of honey
1 clove garlic, pressed
freshly ground pepper to taste


Sprinkle fish with lemon juice, season with salt and pepper and set aside for half an hour.
Combine all dressing ingredients together and mix well.
Wash carrots and spinach, dry. Cut spinach into thin strips. Grate beet and carrot  on a big mesh. Grate the carrot at the end, not darkened. Mix the carrots with spinach, sprouts and beets. Put the salad on plates and drizzle with the dressing.
Fry fish in olive oil, about 6 minutes.

You can prepare the dressing without the yogurt, use more olive.