Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 22 sierpnia 2019

Marokańska sałatka z kiszoną cytryną, suszonymi morelami, pistacjami i komosą ryżową. Moroccan salad with preserved lemon, dried apricots, pistachios and quinoa.




/scroll down to the English version/
3 - 4 porcje
150 g komosy ryżowej lub kaszy jaglanej
1 kiszona cytryna, tylko skórka, drobno posiekana*
120 g suszonych moreli, pokrojona w małe kawałki, 2 morele zostaw do dekoracji
90 g (z łupinkami) pistacji, obrane, posiekane (po obraniu 45 g)
10 zielonych oliwek, pokrojone w ćwiartki
10 - 12 gałązek natki pietruszki, drobno posiekana (około 4 łyżki)
1 łyżka posiekanych listków mięty, opcjonalnie
3 łyżki oliwy z lnu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego kminu, nie kminku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
pieprz do smaku

*Jak nie masz kiszonej cytryny, możesz ewentualnie zastąpić skórką startą z cytryny, ale to będzie inny smak. Kiszona cytryna to charakterystyczny dodatek dań kuchni marokańskiej.

W słoiczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny, kmin, paprykę i cynamon, wytrząśnij do połączenia składników.
Komosę ryżową przelej zimną wodą, odcedź. Zalej wodą, na 1 porcje komosy 2 porcje wody. Gotuj z szczyptą soli 10- 15 minut. Odcedź.
W misce wymieszaj komosę, suszone morele, pistacje, kiszona cytrynę, oliwki, miętę i natkę pietruszki. Dodaj dressing i dopraw pieprzem, wymieszaj.

3 - 4 servings
150 g quinoa 
1 preserved lemon rind only (peel), finely chopped
120 g dried apricots, cut into small pieces, leave 2 apricots for decoration
90 g (with shells) pistachios, peeled, chopped (after shelling 45 g)
10 green olives, cut into quarters
10 - 12 sprigs of parsley, finely chopped (about 4 tablespoons)
1 tablespoon chopped mint leaves, optional
3 tablespoons flax oil
1 tablespoon lemon juice
1/2 teaspoon ground cumin
1/2 teaspoon sweet paprika
1/4 teaspoon cinnamon
pepper to taste

In a jar, mix oil, lemon juice, cumin, pepper and cinnamon, shake to combine the ingredients.
Pour quinoa over cold water, strain. Pour water, 1 portion of quinoa on 2 portions of water. Cook with a pinch of salt 10-15 minutes. Drain.
In a bowl, mix quinoa, dried apricots, pistachios, pickled lemon, olives, mint and parsley. Add dressing and season with pepper, mix.